European Energy: Grøn strøm pålægges højere afgifter end fossile brændstoffer
En ny hvidbog fra European Energy sætter fokus på de alvorlige udfordringer, der har bremset udbygningen af landvind og solenergi i Danmark. Det er et år siden, den første udgave udkom, og situationen er kun blevet mere kritisk. Det skriver European Energy i en pressemeddelelse.
I dag er der flere afgifter på grøn strøm end fx benzin, diesel og naturgas. Det betyder, at der er skabt en flaskehals for den grønne omstilling. Blandt de væsentligste udfordringer fremhæves:
Eksploderende omkostninger til nettilslutning: Introduktionen af producentbetalinger fra 1. januar 2023 har gjort nettilslutning markant dyrere. For visse projekter udgør nettilslutningen op til 60 pct. af de samlede omkostninger ved etableringen af en vedvarende energipark.
Negative elpriser og lav elektrificeringsgrad: 2024 har haft rekordmange timer med negative elpriser, hvilket blandt andet skyldes højere afgifter på grøn strøm sammenlignet med fossile brændsler. Dette hæmmer elektrificeringen af det danske samfund og holder Danmark langt fra målet om selvforsyning med grøn energi.
Ukonkurrencedygtige energipriser: Ifølge Draghi-rapporten er strømpriserne i Europa 2,5 gange højere end i USA og Kina. Mens energipolitik i disse lande er tæt koblet til industripolitik, synes energipolitikken i Danmark at være domineret af skattepolitiske hensyn.
- Danmark bør have som ambition, at vi skal køre på 100 pct. grøn strøm hurtigst muligt, men i dag er det kun 15-20 pct. af vores samfund, som er elektrificeret. Og så bør vi stræbe efter en førerposition – ikke kun i Europa, men globalt – inden for udvikling og opstilling af grønne energiprojekter, siger adm. direktør for European Energy Knud Erik Andersen og uddyber:
- Det vigtigste lige nu er at se på forbrugersiden – og her bør vi sænke elafgifterne. I dag giver det ikke mening for almindelige danskere at skifte fra fx gasfyr til varmepumpe. Det er underligt, at vi på den måde forhindrer en grøn omstilling af samfundet.
Ti anbefalinger til handling
Den opdaterede hvidbog præsenterer 10 konkrete anbefalinger for at genstarte udviklingen af landvind og solenergi i Danmark. Disse omfatter:
1. Indfør et loft over udviklernes omkostninger til det kollektive elforsyningsnet.
2. Sæt Energinets producentbetalinger i bero, indtil EU-rettens overholdelse er klarlagt.
3. Skab stabilitet i reguleringen ved at undgå hyppige ændringer i politiske tiltag.
4. Styrk dialogen i lokalområderne og frem beslutningsprocesser gennem bedre inddragelse.
5. Giv flittige kommuner arbejdsro ved at tilføre flere ressourcer til sagsbehandling.
6. Fjern barrierer for elektrificering ved at reducere afgifter på grøn strøm.
7. Fremme investeringer i vedvarende energi gennem økonomiske incitamenter.
8. Forbedr netinfrastrukturen for at sikre effektiv håndtering af grøn strøm.
9. Understøt teknologisk innovation inden for vedvarende energi.
10. Sikre fair konkurrencevilkår ved at justere afgifter og subsidier.
Med disse anbefalinger satser European Energy på at skabe et fundament for, at Danmark kan genvinde sin position som en grøn frontløber i Europa og styrke den grønne omstilling på tværs af sektorer. Hvidbogen kan læses her.
jel