Forskning skal sikre flagermus og vindenergi
Data fra Kriegers Flak skal være med til at forstå, hvordan flagermus reagerer på vindmøller til havs.
Foto: Johner/Ritzau Scanpix

Offshore vind:
Forskning skal sikre flagermus og vindenergi

Flagermusens færden over havet kan spille en afgørende rolle i forhold til at forstå og mindske risikoen for kollisioner med vindmøllevinger
10. OKT 2024 11.56

Flagermus flyver lange strækninger ude over det åbne hav, hvilket ofte kommer som en overraskelse for mange, der tror, de holder sig til deres kolonier på land.

Mens der er stor viden om flagermus på land og deres kollisioner med møllevinger, er der betydelig usikkerhed om deres adfærd på havet. I 2022 igangsatte Vattenfall projektet Kattegat West Baltic Bats Project for at undersøge flagermus i området fra Skagen til Christiansø og den tyske Østersøkyst. Det skriver energikoncernen Vattenfall.

- Vi blev kontaktet af konsulenter, der var i gang med undersøgelser af flagermus for Energistyrelsen og Energinet i forbindelse med offshore-udbudsområder, mens vi selv arbejdede på undersøgelser i Sverige, siger Bjarke Laubek, Environmental Specialist i Vattenfall.

- Vi tilbød at tage rollen som koordinator for projektet, standardisere metoderne og køre undersøgelserne samtidig.

Flagermus på havet

Flagermus er følsomme for dødelighed og kræver særlig beskyttelse ifølge EU. Men det er endnu uklart, hvordan denne beskyttelse skal udformes, så der sikres et godt samspil mellem elproduktion på havet og effektiv beskyttelse af flagermusene.

- Flagermus flyver ikke, når det blæser for meget, er for koldt, eller når det regner, forklarer Bjarke Laubek og tilføjer:

- Man kan reducere antallet af kollisioner med 60-90 pct. på land ved at stoppe møllerne i bestemte perioder.

Data fra Kriegers Flak

Vattenfall bruger periodevis nedlukning af vindmøller baseret på landdata, men der er behov for mere viden om flagermus på havet. Derfor er der installeret udstyr til at måle flagermusenes kald på Kriegers Flak.

- I projektet har vi indsamlet data fra hele flagermussæsonen i 2023 ved hjælp af ultralyddetektorer på bøjer, master og vindmøller, siger Bjarke Laubek.

Der er heller ingen tvivl om målet.

- Vi håber på at få en bedre forståelse for flagermusenes aktiviteter ved havmøllerne, siger han.

Resultater afgørende for havmøller

Vattenfall har et mål om at have en positiv effekt på biodiversiteten, og undersøgelsen af flagermus i danske farvande er central for at sikre dette.

- Hos Vattenfall har vi afsat strategiske midler til denne slags undersøgelser i vores biodiversitetsprogram, konkluderer Bjarke Laubek.

De første resultater fra projektet vil være afgørende for fremtidige tiltag i havmølleparker, der skal sikre en balance mellem produktion af vedvarende energi og beskyttelse af flagermus i havmiljøet.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter