13 borgmestre i brev til klimaministeren: Sæt slutdato for gas til opvarmning
Hillerød Kraftvarmeværk gaskraftværk ved Hillerød.
Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

13 borgmestre i brev til klimaministeren: Sæt slutdato for gas til opvarmning

Den politiske ambition for udfasning af gas i opvarmningen lyder på 2035. Men uden en officiel dato er det svært ved at få boligejerne over på fjernvarme, lyder det fra borgmestrene.
3. JUL 2024 11.44

Fokusset på udfasningen af gas til opvarmning af danske boliger og bygninger er kommet i stort fokus, siden Rusland invaderede Ukraine, hvilket førte til et politisk fokus på at gøre Danmark uafhængig af russisk gas.

Det fokus medførte bl.a. Klimaaftale om Grøn Strøm og Varme fra juni 2022. Den politiske aftale sendte landets kommuner på arbejde med at udarbejde lokale varmeplaner for at komme forbruget af fossile brændsler til livs.

Men det arbejde kan være spildt, hvis ikke Folketinget vedtager en officiel dato for udfasningen af gas i de danske husstande. 

Det tilkendegiver 13 borgmestre i et brev til klima-, energi-, og forsyningsminister, Lars Aagaard. I øjeblikket er der blot en politiske ambition om, at gassen i varmeforsyningen skal være fortid i 2035, og det er ikke godt nok, lyder det i brevet fra borgmestrene.

"Vi vil gerne starte planlægningen ultimo 2024 og sende brev til gasforsynede huse inden udgangen af 2025. I brevet skal gasnettets fremtid i området skitseres, samtidig med at borgerne varsles om, at forsyning med gas er slut senest i år 2035, og at der frem mod 2035 vil ske en gradvis lukning af lokale gasnet," skriver borgmestrene.

Udover den manglede slutdato for gas i opvarmningen har også faldende gaspriser og stigende omkostninger til konverteringer gjort det mere besværligt at overbevise borgerne. Derfor vil en lukning af gasnettet kunne give ny motivation til det videre arbejde.

"Kort sagt, så ønsker vi hurtigt udarbejdet hjemmel til at planlægge for nedlukning af gasnettet med udgangspunkt i de samme principper som i KL-aftalen om fremskyndet varmeplanlægning; nu blot med fokus på nedlukning af lokale gasnet i kommuner," lyder de 13 borgmestre. 

Brevet er underskrevet af borgmestrene Carsten Rasmussen (S), Næstved, Johannes Lundsfryd Jensen (S), Middelfart, Kirsten Jensen (S), Hillerød, Henning Urban Dam Nielsen (S), Stevns, Knud Vincents (V), Slagelse, Marie Stærke (V), Køge, Thomas Lykke Pedersen (S), Fredensborg, Christina Krzyrosiak Hansen (S), Holbæk, Morten Slotved (K), Hørsholm, Bent Hansen (V), Gribskov, Benedikte Kiær (K), Helsingør, Karina Vincentz (Nyt Oddsherred), Odsherred, og Ann Sofie Orth (K), Rudersdal. 

amp

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet