890 nye job i Esbjerg: 5,2 mia. kr. dyr fabrik til vindmøllefundamenter bliver kæmpe
Rostock: Svaret kommer hurtigt på min mail til Baltic Structure Companys CEO, Heiko Mützelburg, om et interview om den kommende planlagte fundamentfabrik til vindmøller i Esbjerg. Effektivitet er nemlig noget som Heiko Mützelburg påskønner. Sådan er det, når han planlægger forretningsrejser, hvor punktlighed også bliver kalkuleret ind. Netop ønsket om effektivitet og punktlighed er faktisk en af grundene til, at BSC's kommende fundamentfabrik nu er på vej til Esbjerg.
- Vi havde længe kigget på havnen Mukran på øen Rügen som et muligt sted til vores fabrik, siger Heiko Mützelburg og kommer med grunden til, at Esbjerg rykkede foran den tyske havn:
- Men det tyske bureaukrati og tempoet med at få bearbejdet tilladelser er en katastrofe.
CEO'en, der allerede har stået i spidsen for Sif Offshore Foundations amerikanske satsning og EEW Special Pipe Constructions, har selvfølgelig sit netværk i orden. Sådan fik BSC gennem en kontakt hos CIP og det Dansk-Tyske Handelskammer et møde i stand med Esbjerg Havns adm. direktør Dennis Jul Pedersen.
Kunne ikke få smilet væk
Den oprindelige plan var at bygge på en fabriksgrund, der var hele 700.000 kvm. Men i Esbjerg blev den plan ændret.
- Vi ville have 700.000 kvm, så vi kunne mellemlagre de færdige elementer for kunderne, hvis et projekt er forsinket. Men i Esbjerg begynder vi med 350.000 kvm. - for vi kan leje os ind på havnens areal efter behov. Jesper Bank, CCO hos Esbjerg Havn, fortalte os, at vi kun betaler, når vi bruger arealet. Der er maksimal fleksibilitet, siger Heiko Mützelburg, der sammen med den øvrige ledelse kun tænkte en ting.
- Hvorfor har vi ikke gjort det her for måneder siden, sagde vi til hinanden. Vi kunne slet ikke få smilet væk fra læben igen, fortæller CEO'en og slår fast:
- Det er meget, meget positivt for Danmark.
Herfra gik det stærkt.
- Vi underskrev et term sheet efter kun fire uger efter. Vi har allerede haft møder med Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Og PensionDanmark snakkede vi med i går, lyder det.
Samlet 890 job
Det er en stor produktion, der kommer til at foregå i Esbjerg.
- Vi kommer til at have fokus på monopæle og komponenter til sammenbygning til flydende vind, pittpiles og TP’er. Forventningen er at producere 200 monopæle om året. Det vil sige fire XXL monopæle om ugen i længder på op til 130 meter med en vægt på 4000 ton, fortæller CEO'en.
Også antallet af medarbejdere står allerede fast.
- Der kommer til at arbejde 120 mennesker i administrationen og 630 i produktionen. Dertil kommer cirka 140 hos en underleverandør hos os, der skal tage sig af coatingen, fortæller Heiko Mützelburg.
Fabrikken kommer til at blive hele 110.000 kvm. stor, og det er der en grund til.
- Fabrikken er fremtidssikret til de næste 15 år. Vi tror, der kommer til at være længere monopæle i fremtiden, fordi det er billigere at forlænge monopælene ved stor vanddybde, lyder det.
Rekrutteringen i en tid, hvor der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft, er der også allerede tænkt på.
- Olie og gas er på vej tilbage, så det er min forventning, at vi vil kunne hente nogle medarbejdere der. Vi har allerede haft samtaler med fagforeningerne i Esbjerg om uddannelse, og de har lovet at hjælpe til, forklarer han.
Milliarddyr finansiering
Prisen for den kommende fabrik står også allerede fast.
- Fabrikken kræver en investering på 700 mio. euro (5,2 mia.kr. red.). Dermed kommer vi til at have fremtidssikret den, for konkurrenterne har ikke nye fabrikker, forklarer Heiko Mützelburg, der om nogen kender kapaciteten hos to af konkurrenterne, som han har været CEO for.
- Vi har fremskredne forhandlinger med vestlige investorer, for de passer os bedst rent kulturelt. Det er nærmere bestemt europæiske og en enkelt amerikansk investor. Jeg forventer, at investorerne med al sandsynlighed kommer ombord i januar eller februar, det vil sige cirka otte uger fra nu. Vi har jo været i gang med planlægningen i lang tid, fortæller han.
Den 350.000 kvm store grund er i dag endnu vand og sand, der skal inddæmmes til fabriksareal.
- Grunden skal være klar midt i 2024, så vi kan begynde at bygge i efteråret samme år. Det kan blive i september, oktober eller november måned. Byggeriet kommer til at tage mellem 12 og 15 måneder, så fabrikken står klar midt i 2026, hvor det også tager seks til ni måneder at få installeret maskinerne. Derefter begynder træningen og indarbejdningen, fortæller Heiko Mützelburg.
Overvejer navneændring
Ved så stort et projekt så melder skepsis sig måske hos nogle, men planlægningen er god.
- Det er ambitiøst, men hvis vi får støtte fra myndighederne med tilladelserne, så lykkes det, siger Heiko Mützelburg og tilføjer:
- Kunder spørger: Lykkes det? Vi udbyder projekter til kunderne i 2027, og vi har allerede underskrevet 12 hensigtserklæringer.
Der er kun tre til fire firmaer, der kan bygge fundamenterne i Europa, og det kommer til at have betydning.
- Efterspørgslen kommer til at være større end udbuddet, siger den erfarne CEO.
Et sidste spørgsmål får smilet frem hos CEO'en. Da planen endnu var, at fabrikken skulle ligge i Østersøen, gav Baltic Structure Company mening. Kommer virksomheden nu i stedet til at hedde North Sea Structure Company?
- BSC er arbejdstitlen for nu, men vi overvejer at skifte ”B” ud med et ”N” måske for Nordic, slutter Heiko Mützelburg med et smil. Virksomheden kommer til at danne et dansk selskab på et senere tidspunkt.
Opdateret version 05.01.23. kl. 17:20.