9.000 km brintrør godkendt i Tyskland
(Symbolbillede) I Tyskland skal 60 pct. af den kommende brintrørsledning lave ved at konvertere naturgasledninger til brint. Her er det naturgasledningen Baltic Pipe, under nedgravningen øst for Næstved på Sjælland.
Foto: Henrik Ploug/Ritzau Scanpix

9.000 km brintrør godkendt i Tyskland

Den nye rørledning vil delvist bestå af omstillede naturgasrør og vil forbinde centrale brintlokationer i hele Tyskland.
24. OKT 2024 9.28

Den første godkendelse af Tysklands hydrogen-kernnet er nu på plads, og arbejdet med at skabe fremtidens infrastruktur kan gå i gang. Den tyske Bundesnetzagentur har godkendt en ansøgning indsendt i juli 2024, hvilket afslutter den intensive planlægningsfase og åbner op for etableringen af et netværk, der vil forbinde centrale hydrogenlokationer i hele Tyskland.

Kernnettet vil bestå af rørledninger på 9.040 kilometer, hvoraf 60 pct. af rørene omstilles fra naturgas. Den resterende del bygges fra bunden. I 2032 forventes en kapacitet på 101 GW for indførsel og 87 GW for udtagning.

- Nettet sætter et afgørende signal for Tysklands fremtid. Det er en forudsætning for at hydrogen kan blive en succes og for at gøre industrien mere konkurrencedygtig og klimavenlig, siger den tyske økonomi- og klimaminister Robert Habeck.

Opbygningen af infrastrukturen vil ske gradvist, og allerede næste år vil de første rørledninger blive taget i brug. Der vil være 13 grænseovergange til nabolande som Holland, Belgien, Frankrig, Polen og Tjekkiet, da en stor del af Tysklands fremtidige hydrogenbehov dækkes af import. Investeringen i netværket forventes at løbe op i 18,9 mia. euro frem til 2032.

Finansieringen af rørledningerne vil hovedsageligt komme fra private investorer, og brugerne af netværket vil betale for driften gennem brugerafgifter. Da der i starten vil være relativt få aftagere, er der indført et dækningssystem for at sikre, at tabte indtægter i de første år udlignes gennem fremtidige overskud. Det skriver Bundesnetzagentur.

Dette net er startpunktet for en ny infrastruktur og et centralt element i Tysklands energiovergang. Tyskland går forrest i Europa, og det sender et vigtigt signal til vores nabolande, som vi arbejder tæt sammen med, udtaler Habeck.
Der er også lagt planer for en udvidelse af netværket baseret på markedsudviklingen. Indtil da vil omkostningerne i de tidlige faser blive holdt nede for brugerne gennem et dækningssystem, som sikrer, at eventuelle tabte indtægter i de første år udlignes senere.

jel

Tilmeld dig nyhedsbrevet