Eftertragtet havneplads:
Aabenraa Havn: Ideelle forhold til PtX tiltrækker lejere
”Hvad med Aabenraa Havn, de kan det hele?” i energi- og havnebranchen bliver der både talt om og spurgt til Aabenraa Havn, når man som journalist kommer rundt. Det er mulighederne på grund af en exceptionel havnedybde på 18 meter, der gør, at insiderne husker havnen frem for andre.
Havnedirektør for Aabenraa Havn Henrik Thykjær er egentlig midt i et bestyrelseseminar, men han tager sig gerne tiden til at fortælle en historie, der bare må ud. Havnen tiltrækker nemlig lejere til havneareal med stor succes. Efter Enstedværket endeligt var lukket og nedrevet, så skulle havnearealet udlejes igen til nye lejere, efter ejeren af værket DONG Energy var væk.
Da havnen begyndte planlægningen af den kommende udlejning i 2015 så verden nemlig anderledes ud end i dag.
- I 2015 var der endnu ingen, der havde tænkt på PtX og de muligheder. Vi forventede en anden proces for at lejere til at placere sig her, og der var stadig efterdønninger fra finanskrisen. Vi havde regnet med, at arealet måske ville være fuld udlejet i 2027, men vi er blevet overhalet af virkeligheden. Området har alle de ressourcer, der skal til for at lave e-fuels, og det kunne vi ikke se dengang, fortæller Henrik Thykjær.
Havnearealet er nemlig allerede så godt som komplet udlejet allerede. Nedbrydnings- og genanvendelsesvirksomheden Rimeco A/S, der har nedbrudt Enstedværket, er et af de firmaer, der efterfølgende har lejet sig ind.
- Vi kan se, at hele recycling-området kommer til at fylde en del fremadrettet, og det er en fordel, fortæller han.
Der er dog også andre virksomheder, der rykker ind, og blandt dem er der igen en energiproducent.
- Det er lige fra de lokale virksomheder til en international spiller som Linde Gas til andre endnu ikke offentliggjorte lejere, fortæller Henrik Thykjær.
Linde Gas er verdens største industrigasselskab målt på markedsandel og omsætning. Derfor er håbet om PtX-produktion på havnen i Aabenraa nærliggende. Virksomheden er indtil nu den største lejer på arealet, hvor Enstedværket lå. Men der er endnu ikke nogen konkrete planer, som direktøren kan fortælle om. Forholdene til PtX kunne dog ikke være meget bedre.
- Jeg ved ikke noget endnu, men vi har hele infrastrukturen på plads, og det er positivt. Her tænker jeg på, at området har miljøklasse 7, der er den højeste miljøklassificering. Der er også den helt rigtige el-infrastruktur og eksisterende rørlægning til fjernvarmen i Aabenraa, fortæller havnedirektøren, der lover, det kun er ganske få hundrede meter rørlægning, der skal til.
Udskibning af e-fuels på vej?
Nærmest lige i baghaven fra Aabenraa Havn kommer European Energi til at producere strøm fra et solcelleanlæg i Kassø, der skal bruges til e-metanol til Mærsks kommende metanol-drevne containerskibe med. Der er kun cirka 15 km fra Aabenraa Havn, og det er da også interessant for havnen.
- Det giver klart mening at afskibe metanolen fra Aabenraa Havn, frem for eventuelt at køre den til eksempelvis Skagen. Vi har ikke nogen aftaler endnu, og vi er klar til at snakke med alle, der vil lave et bunkerhub. Her er potentiale til at lave Green Energy Hub Aabenraa. Det kan også være med til at skabe arbejdspladser til området, og det er en af vores vigtigste formål, fortæller Henrik Thykjær.
Et andet brændvarm emne netop nu, er muligheden for, at Danmark bliver tilsluttet en europæisk brintrørlægning. Den vil give muligheden for at kunne sende fremtidens grønne brint til virksomhederne i Sydtyskland, hvor energibehovet er enormt. Her er også gode chancer for Aabenraa Havn.
- Vi kommer til at ligge godt i forhold til det europæiske ”hydrogen backbone”. Her ligger også et enormt potentiale, og det skal udnyttes. Så der er faktisk mulighed, for at Danmark kan være energieksportør om 15 år – og vi skal også eksportere den viden, fortæller havnedirektøren.
Reduktion af medarbejderstaben
Til trods for at den prioriterede målsætning er at skabe arbejdspladser, så er der hensyn, der må tages for virksomheden Aabenraa Havn.
- Hele vores organisation skal være strømlignet, for havnen skal drives på kommercielle vilkår. Derfor kommer vi til at reducere medarbejderstaben med 25 pct. - fortæller Henrik Thykjær.
Havnen er i dag oppe på 20 medarbejdere, siden fem medarbejderne fra Ensted Bulk Terminal blev overtaget 1. november sidste år. Derfor er der nu behov for at afskedige fem medarbejdere. Det er på ingen måder sikkert, at det er de indlemmede medarbejdere, der står foran en afskedigelse nu.
- Vi har taget en vurderingfase på tre måneder, så der er en bedre forudsætning for at kunne vurdere, hvem der skal blive, fortæller Henrik Thykjær om de afskedigelser, der sker i disse dage.
Venter på lovgivningen
Mens det er afskedigelser lige nu og her, så er fremtiden med eventuel PtX måske lige om hjørnet, men som andre havne og energivirksomheder venter Aabenraa Havn på at rammebetingelserne i form af lovgivning kommer. Virksomhederne har nemlig allerede gjort deres hjemmearbejde oplever Henrik Thykjær.
- Vi hører fra aktørerne, at de er klar til at rykke, når lovgivningen er på plads, fortæller han.
I mellemtiden kører den almindelige havnedrift for Aabenraa Havn allerede på skinner.
- Vi er forsyningshavn til hele Sønderjylland og Nordtyskland af råstoffer til byggeindustrien. Det er sand, skærver, kalk og cement, der går gennem havnen foruden ved korn og foder, fortæller Henrik Thykjær sluttelig om en allerede sund forretning.