Aarhus Ø skal opvarmes af landets største havvandspumpe
AARHUS: Havet har uanede mængder af energi, og det kan vi lige så godt udnytte. Sådan lyder en del af tankegangen bag AffaldVarme Aarhus' nye havvandspumper, der skal pumpe varme til Aarhus Ø.
- Havvandspumper, og varmepumper generelt, bliver en del af fremtidens varmeforsyning. Det bliver de nødt til at blive, da det er den effektive måde at få elektricitet ind i fjernvarmesystemet, siger Lasse Sørensen, forretningsudviklingschef for Affaldvarme Aarhus.
Og det er netop en god idé, da man ved at bruge elektricitet kan mindske forbrændingen af eksempelvis biomasse.
- Vi har skiftet alt vores kul ud med biomasse, så vi har fået alt det fossile brændstof ud af forsyningen. Men på længere sigt, vil vi gerne brænde mindre af og i stedet bruge mere elektricitet, som på sigt vil komme fra bæredygtige kilder som vindmøller og solceller. Hvis man vil have mere elektricitet ind i forsyningen, er varmepumperne den rigtig måde at gøre det på, siger Lasse Sørensen.
Havvandspumpen kan dermed spille en positiv rolle i den grønne omstilling. Sammenlignet med en almindelig elkedel, kan en havvandspumpe give fire gange så meget varme for den samme energi ved at udnytte energien i havvandet.
- Af den her type, er det den første og største slags i Danmark og i verden, fortæller Lasse Sørensen stolt.
Den nye havvandspumpe får snart selskab af et lignende anlæg, som står klar om tre måneder. De to anlæg vil kunne forsyne omkring 8.000-10.000 husstande. Der er plads til 12 anlæg ved Aarhus Ø. Man undersøger også, om man kan placere flere anlæg andre steder.
- Havet har stort set uanet mængder af energi i den sammenhæng, siger Lasse Sørensen.