All in: Ingen halve sager med klimamålene
- Jeg tror, alle virksomheder skal tage ansvar i forhold til de klimaændringer, der foregår. Derfor er det vigtigt med miljøbevidsthed og social ansvarlighed, siger Lilian Smith Winkler.
Hun er health, safety, environment (HSE) og sustainability lead og global ansvarlig for bæredygtighedsmålene hos den vestjyske vindmølleunderleverandør Baettr.
Selvom hovedsædet ligger i Lem i Vestjylland små fem km fra Ringkøbing Fjord, så producerer virksomheden i Sverige, Kina og snart i Indien foruden ved Danmark. Der bliver blandt andet lavet hovedaksler, nav og bundrammer i støbejern, der kommer til at sidde i de store vindmølleproducenters møller.
Man kunne måske tænke, at man som en del af den grønne vindmølleindustri automatisk allerede leverer sin andel i den grønne omstilling, men ambitionerne går langt videre end det.
- Vi skal også tage vores egen medicin. Vi er som industri og land nødt til at gå foran, forklarer Lilian Smith Winkler på en saglig og behagelig måde.
Medicinen bliver gjort både forståelig og spiselig med den gode forklaring.
Greenhouse Gas Protocol
Hos Baettr er det slet ikke kun blevet ved snakken, for her er virksomheden for længst begyndt med sin egen medicin. Det begynder ganske enkelt med at se på, hvor meget CO2 virksomheden udleder.
Da der ikke findes lovgivning på området, så har Baettr valgt at følge Greenhouse Gas Protolcol fra World Resources Institute (WRI). Det gør Baettr i fællesskab med 16 andre vindmølleunderleverandører i Momentum netværket, som Baettrs CEO Peter Pallishøj var med til at grundlægge i 2020.
Greenhouse Gas Protocol arbejder med tre såkaldte scopes. Det drejer sig om en kortlægning af virksomhedens CO2-udledning.
- Scope 1. drejer sig om egen udledning af CO2 på den enkelte matrikel. Det kunne være, hvis man har sin egen gas eller olievarmekilde. Eller trucks der kører på diesel i produktionen, siger Lilian Smith Winkler.
- Scope 2 er den varme og strøm, som vi bruger. Her i Lem får vi varmen fra det lokale fjernvarmeværk, fortæller hun.
De to første to scopes opfylder Baettr allerede. Næste skridt for Baettr er scope 3 – og det er straks en meget større kortlægningsopgave.
- Scope 3 er alt andet CO2, der bliver udledt i værdikæden. Det er fx hvor meget drivhusgas, der bliver udledt ved udvindingen af jernmalmen. Det er al transporten her til os af dele fra vores støberier. Det er omfattende, så jeg tror, få har gjort det endnu, fortæller Lilian Smith Winkler.
Opgaven med scope 3-målet er så omfattende, at Baettr har hentet hjælp udefra.
- Vi har ekstern konsulent til det, så der er gennemsigtighed i det, fortæller hun.
Science Based Targets
Baettr forventer også at tilsluttet sig det, der hedder Science Based Targets. Det er et initiativ, der bygger på et samarbejde mellem organisationerne Carbon Disclosure Project (CDP) , FN's Global Compact og førnævnte WRI samt WWF Verdensnaturfonden.
Science Based Targets drejer sig om at mindske udledningen af CO2 markant. Som i videnskaben skal der være gennemsigtighed i de klimamål, der bliver arbejdet med. Det er frivilligt at deltage, men et par store spillere viser allerede vejen i retning af klimamålene.
- Vestas og Siemens Gamesa har committed sig til Science Based Targets, fortæller Lilian Smith Winkler.
Det er to vigtige spillere for Baettr, men det er nu meget mere end bare at følge de store kunder, der får virksomheden til at handle.
- Der er en forventning om, at vi gør meget, for vi har en indvirkning med vores CO2-udledning. Hele verden bliver nødt til at betale for den grønne omstilling. Det kommer helt sikkert, forklarer Michael Thorsen, der lige kigger forbi.
Han er vice president for health, safety, environment og quality (HSEQ) hos Baettr. Michael Thorsen er Lilian Smith Winklers chef.
Satsning på grøn strøm
Strøm er den helt store energisluger og derfor kilde til udledning af CO2 for en virksomhed som Baettr, der leverer vindmølledele i støbejern.
- 95 pct. af vores samlede energiforbrug går til opvarming af vores induktions-smelteovne, fortæller Lilian Smith Winkler om strømforbruget til firmaets støberier.
Derfor forventer Baettr at indgå en aftale om køb af grønt strøm gennen en power purchase agreement om langsigtet køb af grøn strøm. Her, nu og til næste år er der allerede en omstilling i gang.
- 20 pct. af vores strøm er nu fra vedvarende energi. Fabrikken i Sverige får dog sin strøm og varme direkte fra ved energi allerede i dag. Til næste år går vi over til 100 pct. vedvarende energi på de øvrige sites ved køb af certifikater, der kommer fra vindmøller. Grunden, til at vi gør det med certifikater, er, at der ikke er mulighed for at få den grønne strøm direkte endnu, forklarer Lilian Smith Winkler.
Men det er kun et spørgmål om tid, inden Baettr skifter fra certifikat-markedet over til den grønne strøm, når bliver til rådighed. Og der er en god grund til, at virksomheden ikke sparer merudgiften til køb af den grønne strøm via certifikater.
- Det er en måde at vise fremdrift mod den grønne omstilling på. Vi ser også at fx Vestas gør det, forklarer Lilian Smith Winkler om en beslutning, der tydeligvis er en kerneværdi hos Baettr.
Forventningen om lovgivning eller kontraktkrav
- Vi har lavet en 2030 sustainability strategi, for at sikre en bæredygtig foretning, siger Lilian Smith Winkler.
Virksomheden arbejder med alle sine tiltag på en helt frivillig basis. Men der er en klar forventning til, det ændrer sig på sigt.
- Vi forventer, der enten kommer en CO2 afgift eller andre former for lovgivning. Ellers kan det også være, at der kommer krav i forbindelse med nye udbud, hvad CO2-aftrykket er i forhold til rapportering, forklarer Lilian Smith Winkler.
Her spiller kontakten til de store vindmølle producenter også ind, og den er meget tættere gennem Momentum netværket, hvor hele 17 danske underleverandører er sammen om de ens klimamålsætninger.
- Vi får en helt anden kontakt med den store producenter, end vi ville gøre som ene virksomhed. Netværket begynder allerede at være kendt i hele branchen, siger hun.
Målsætningen er også, at der bliver skabt fælles standarden. Det drejer sig også om de store vindmølleproducenter.
- Vi vil gerne derhen, hvor vindmølleproducenter har ens krav. Det er meget tid, vi kommer til at bruge, hvis vi skal forholde os til tre forskellige bæredygtighedskrav. Hvis vi kan blive enige om nogle fælles formater, så er der tid til at arbejde på forbedringer i stedet, slutter Lilian Smith Winkler.