Amerikansk havnestrejke kan skade dansk eksport
Havnearbejderne i USA strejker for mere i løn og kæmper samtidig imod stigende automatisering af deres job. - Foto: Steven Senne/Ritzau Scanpix

Amerikansk havnestrejke kan skade dansk eksport

Så længe der strejkes, kan danske firmaer få vanskeligt ved at få varer til og fra Nordamerika.
2. OKT 2024 12.03

Hvis den strejke, der mandag morgen er brudt ud på den amerikanske østkyst, bliver en længere affære, kan det også ramme danske virksomheder. Det vurderer Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent i Dansk Industris afdeling for global handel og investeringer.

- På den korte bane vil der være nogle danske virksomheder, der kan få svært ved at få deres varer til USA, og det rammer dansk eksport. Og omvendt er der også mange virksomheder, der er afhængige af varer fra udlandet, som også vil blive ramt i et eller andet omfang, siger han.

Fordi en række skibe får sværere ved at komme af med deres last og skal omdirigeres til fjernere havne, vil efterspørgslen på skibsfragt stige. Det fører normalt til højere fragtrater, som blandt andet kommer A.P. Møller-Mærsk til gode.

I første omgang er strejken mest kritisk for danske virksomheder, der producerer fødevarer med begrænset holdbarhed som for eksempel Danish Crown. Her gælder det om hurtigst muligt at finde andre modtagehavne i for eksempel Canada, hvor havnene fortsat er åbne, men hvor kapaciteten også er begrænset.

Strejken anslås at omfatte mere end 45.000 havnearbejdere og andre faggrupper i 14 amerikanske havne, som sammenlagt håndterer omkring halvdelen af den amerikanske import.

Havnearbejderne har ikke kunnet blive enige med arbejdsgiverne om en ny overenskomst. Det er blandt andet lønnen og stigende automatisering af havnene, de er uenige om.

USA er Danmarks største eksportmarked. Amerikanerne aftog sidste år danske varer for næsten 300 mia. kr. En del af de varer bliver dog produceret på danskejede fabrikker i USA og er derfor ikke ramt af strejken.


/ritzau/
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet