Borgmester: Klimaudfordringen skal tænkes ind
Borgmester Jan Riber Jakobsen (K) i Aabenraa Kommune planlægger langsigtet med Aabenraa Havn på borgmesterkontoret.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Aabenraa Havn:
Borgmester: Klimaudfordringen skal tænkes ind

Jan Riber Jakobsen (K) har taget et utraditionelt og uselvisk valg, han har valgt at stå uden for Aabenraa Havns bestyrelse. Der skal tænke i større løsninger, og klimaet er en del af pakken.
16. MAR 2022 12.15

AABENRAA: Det syder af liv og grøn omstilling i Aabenraa Kommune. I Kassø små 14 km udenfor Aabenraa opføres Nordeuropas største solcellepark, og den grønne strøm kommer til at blive brugt til at producere 10.000 ton grøn metanol via PtX til Mærsks kommende metanoldrevne skibe. På havnepladsen hvor kulkraftværket Enstedværket tidligere lå, har Linde Gas lejet sig ind, for der er perfekte forhold til PtX.

Normalt er en borgmester meget ofte bestyrelsesmedlem i den kommunale havn. Det er et fedt ben, der ofte er rift om, når nyvalgte byråd er i konstitueringsforhandlinger. Sådan var det ikke for Aabenraas nyvalgte borgmester Jan Riber Jakobsen.

- Det er jo normalt sådan, at borgmesteren sidder i havnens bestyrelse, men jeg har valgt at have en armslængde til havnen ved ikke at sidde i bestyrelsen, fortæller Jan Riber Jakobsen.

Det er et valg for byen Aabenraa og havnens udvikling. Han ser nemlig rolle som borgmester,  som den der skal have det langsigtede perspektiv for hele Aabenraa. 

- Vi står foran at skulle lave ejerstrategi for havnen. Det betyder blandt andet, at vi planlægger, at der fra 2035 skal være boliger på den østlige del af havnen. Det har vi selvfølgeligt ladet virksomhederne der vide allerede, fortæller borgmesteren.

Han tænker her også meget på, hvordan klimaforandringer kan på påvirke både byen og havnen med oversvømmelser.

- Vi er meget udsatte på grund af klimaet, og det tænker vi ind, når vi snakker havn, fortæller han.

Her kommer den omtalte armslængde igen ind i billedet, da samtalen falder på havens adm. direktør Henrik Thykjær.

- Det er jo ikke sikkert, at vi har samme ide om, hvor havnen skal udvikles hen. Derfor har jeg taget valget om ikke at sidde i bestyrelsen, forklarer Jan Riber Jakobsen, selvom man mærker stor tilfredshed havnens ledelse.

- Vi har en ekstrem god dialog mellem havnen, byen og kommunen. Vi skylder, at vi udvikler havnens areal optimalt, for vi er porten til Danmark, og vi får gennem havnen bulk som skærver ind fra Norge, der bliver leveret helt op til Kolding, siger han.

På længere sigt ser Jan Riber Jakobsen også behovet for en udvidelse af havnen øst for arealet, hvor Enstedværket tidligere lå. Det vil betyde i udvidelse i Aabenraa Fjord.

PtX, lastbiler og fjernvarme

Placeringen af solcelleparken der er under opførelse i Kassø, er valgt af en ganske bestemt grund i umiddelbar nærhed af nord-syd strømkablet, der forbinder Danmark med Tyskland og det nærliggende fibernet.

- Det er lagt her, for så kan det kommende PtX-anlæg få strøm fra kablet om natten, når der ikke er sol til solcellerne. Strømmen leveres så tilbage i dagtimerne. Nærheden til fibernettet i Hjordkær er også vigtigt for placeringen, forklarer Jan Riber Jakobsen.

Han ved også allerede, at metanolen, som kommer til at blive produceret på PtX-anlægget, skal transporteres videre ud i verden med lastbiler.

Netop Aabenraa Kommunes centrale placering gør også, at der er planer om metanol-produktion i Padborg. Her er færdselsåren med motorvejen, og muligheden for at lastbilerne kan tanke metanol i stedet for diesel i fremtiden.

Med hele tre PtX-anlæg på vej i kommunen i fremtiden, så er der også et muligt energitab, men sektorkobling er for længst en del af fremtiden.

- Alle steder, hvor det giver en mening, lægger om vi til fremvarme, fortæller Jan Riber Jakobsen, der allerede tænker i sektorkobling og udnyttelsen af restvarmen fra PtX.

Borgmesteren har da også allerede branchekendskab, for han er bestyrelsesformand for fjernvarmen i hjembyen Padborg.

Tilføjelse 17.03.22.

- Jeg ligger mig fladt ned. Vi har lejere på den østlige del af havnen, der har lejekontrakter, som løber længere end 2035. Uanset hvad finder vi finder ud af i den kommende ejerstrategi, så respekterer vi virksomhedernes lejekontrakter. Det er helt sikkert. Fejlen er min med årstallet, slår den ærlige borgmester Jan Riber Jakobsen fast på en telefonforbindelse fra Aalborg. 

 

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet