Borgmesteren arbejder på at sikre arbejdspladser sammen med grøn infrastruktur
Der er allerede en omformerstation i Vejen Kommune i nærheden af Revsing, hvor strømmen fra Viking Link kommer fra ind fra Storbritannien. Nu er der endnu en omformerstation på vej, og den kommer til at ligge tæt på den allerede eksisterende omformerstation i Revsing.
- Vi har allerede et anlæg, og det nye er nu et anlæg, hvor strømmen skal komme ind fra Nordsøen, Den optimale placering er tæt på det eksisterende anlæg, fortæller borgmester Frank Schmidt-Hansen.
Men mens kablerne fra Viking Link bliver lagt i jorden, og dermed ikke er til gene for nogen, så bliver det anderledes med kablerne for den kommende omformerstation. Og det har noget med krigen i Ukraine og hele sikkerhedssituationen i Europa at gøre.
- I forhold til hele forsyningssikkerheden så er det lettere at genetablere en kabelføring med master, modsat af hvad det er med en nedgravet kabelføring, forklarer Frank Schmidt-Hansen om et scenarie, der trods alt virker langt væk fra Danmark.
Det kunne fx at en af de større kabelføringer blev udsat for sabotage eller endda en regulær krighandling.
- Det drejer sig simpelthen om forsyningsikkerheden, uddyber Frank Schmidt-Hansen, om noget der betyder master til gene for beboerne langs kabelføringen.
Derfor arbejder borgmesteren også for, at der kan hentes bedre kompensation til de berørte borgere.
- Vi kigger på, om der kan etableres solcelleanlæg i området, for der er kompensationen noget bedre end det, Energinet kan give. Energinet er bundet af en bestemt kompensation. Vi er optaget af, hvordan vi kan kompencere borgerne bedre, forklarer han.
Muligheden for en energipark og udnyttelse af overskudsvarmen
Men ambitionerne rækker endda videre end solceller, der bliver også kigget i retning af PtX-projekter, for strøm kommer der til at være rigeligt af i kommunen i fremtiden. Hvis det ender både med solceller, PtX og omformeranlæg, så er der også allerede et navn klar.
- Vi begynder allerede at nærme os noget, som vi kan kalde en energipark, så skal vi samtidig sørge for, at der bliver skabt nogle grønne arbejdspladser, siger borgmesteren om noget, der virkeligt ligger ham på sinde.
Når jorden bliver brugt til infrastruktur og energifremstilling, så har han også allerede en flere ideer til, hvordan overskudsvarmen kan anvendes i fremtiden.
- Det kunne være vertical farming, hvor man dyrker i etager, når der er mindre landbrugsjord til rådighed sammen med overskudsenergien, siger Frank Schmidt-Hansen.
I dag bliver der arbejdet på at udnytte overskudsvarmen fra den eksisterende omformerstation.
- Allerede nu er der dialog mellem fjernvarmen i Vejen og Energinet om at udnytte overskudsvarmen, fortæller han om noget der foreløbigt ikke er blevet til noget endnu af flere grunde.
- Der er nogle høje etableringsomkostninger for fjernvarmen, og derfor skal der nogle garantier til, der ikke har været muligt at få endnu.
Her holder byen fjernvarme nemlig også øje med, hvad en sådan energiforsyning kommer til at koste for fjernvarmekunderne.
- Man kigger på, at det ikke bliver dyrere for forbrugerne, uddyber Frank Schmidt-Hansen, inden han vender tilbage til sit hjertebarn.
- Vi ligger lidt i et knudepunkt her allerede med infrastrukturen til energien, og det begyndte med naturgassen. Jeg vil gerne bringe os ind i loopet, så der kommer arbejdspladser og andre effekter ud af det også, slutter Frank Schmidt-Hansen.
Opdateret version kl. 17:43 9. juni - i en tidligere version fremgik det, at borgmesteren i Vejen hedder Frank Schmidt, men han korrekte navn er Frank Schmidt-Hansen.