Borgmesterkandidat: Jeg holder virkelig af Esbjerg Havn
ESBJERG: Det er over fyraftenstid, da Jakob Lykke (S) tager imod på sit kontor, men arbejdsdagen er langt fra omme for 3F Transport-formanden. Han er nemlig også spidskandidat og udfordrer til borgmesterposten for Socialdemokratiet i Esbjerg.
Nærheden og et indgående kendskab til, hvad der foregår på havnen, kommer fra den tætte kontakt både til medlemmerne, men i høj grad også gennem et vellykket samarbejde med offshore-virksomhederne. Men der er tilsat et stærkt krydderi, som gennemsyrer og motiverer både fagforenings- og det politiske arbejde.
- Jeg holder virkelig af den her havn, siger Jakob Lykke, mens han sætter sig eftertænksomt med en Ramlösa citrus efter et møde hos Esvagt netop på havnen i Esbjerg.
Ansæt lobbyister i Bruxelles
Vi runder kort Tysklands afdøde konservative kansler, økonomiminister og arkitekt af tyske ”Wirtschaftswunder” Ludwig Ehrhard. Strategisk og langsigtet erhvervsudvikling er noget, Jakob Lykke har overtaget fra den tyske politiker.
- Vi skal have gang i en erhvervsudvikling, hvor vi inddrager erhvervsinteressenterne fra olie-gas, vindmølleindustrien, aquakultur, datasektoren og turismen. Der skal en langsigtet 15-årig strategi på plads, så vi undgår en tilfældig knopskydning undervejs, fortæller Jakob Lykke.
Erhvervsmålene skal gå hånd i hånd med ansvarlighed hos virksomhederne.
- Det skal være ordenlige arbejds- og lønvilkår, og virksomhederne skal levere lærlingpladserne med gode forhold, fastslår Jakob Lykke.
Målene er allerede udstukket og en del af opskriften på fremtidens succes ligger allerede klar.
- Jeg tror, Esbjerg som kommune skal have ansatte lobbyister både i København og Bruxelles, for vi har alt, hvad der skal til for at lykkes. Vi har den rigtige geografiske placering og infrastrukturen, nu skal vi vise, vi kan omsætte det. Der skal i den grad være meget større ambitioner, siger borgmesterkandidaten.
Helt konkret så er der en topprioritet, som særligt skal forfølges.
- Det allervigtigste er, at vi får produktionanlæg af vindmøllevinger og naceller direkte her på Esbjerg Havn. Det kunne være Siemens Gamesa, Vestas eller GE, siger Jakob Lykke, der også ser store fordele ved at de større og større vindmølleelementer kan udskibes direkte fra Esbjerg.
Esbjergs problemer lurer
Når man spørger Jakob Lykke, om det ikke allerede går godt i Esbjerg, så kommer svaret straks.
- Det, der er lykkes, er sket på grund af private pengemænd, og de har hjulpet byen meget. Men nu skal vi have en rigtig strategi, der også kan være med til sikre almenvellet med nye skoler og institutioner, der er bygget bæredygtigt, siger Jakob Lykke.
Konsekvenserne af den manglende strategi ser socialdemokraten også.
- Hvis vi havde haft en strategi, så var der ingen problemer med bosætningen. Der var heller ingen problemer med at få unge mennesker til at læse her. Der ville heller ikke være problemer med at få virksomhederne til at flytte hertil, hvis erhvervsstrategien var god, siger Jakob Lykke.
Han understreger også, at antallet af enkeltmands-virksomheder med cvr-numre ikke er sammenligning med det reelle antal af store virksomheder med ansatte.