CO<sub>2</sub>-fangst på Amager Bakke skal hjælpe København til at nå klimamål
Amager Ressource Center forventer at have en testanlæg til CO2-fangst klar i 2022.
Foto: Amager Ressource Center

CO2-fangst på Amager Bakke skal hjælpe København til at nå klimamål

Amager Ressource Center har modtaget 30 mio. kr. fra Energistyrelsens EUDP-pulje til udvikling af CO2-fangst. Teknologien kan blive et væsentligt bidrag til Københavns Kommunes klimamål.
1. JUL 2020 14.21

Ved den seneste runde af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) fra Energistyrelsen modtog Amager Ressource Center (ARC) 30 mio. kr. til at arbejde med CO2-fangst og at udvikle et testanlæg. 

Sådan et anlæg vil være det første af sin slags i Danmark. CO2-fangst indeholder store perspektiver - ikke mindst for Københavns Kommune, der sigter mod at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. 

- København er kendt verden over for vores ambitiøse mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Med det her viser vi endnu en gang, at vi er helt i front blandt de byer globalt, der tager klimaudfordringerne alvorligt og viser, at det faktisk er muligt at investere i teknologi, der kan bringe os sikkert ind i en grønnere fremtid, fortæller Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). 

Klar om to år

Testanlægget forventes at stå klar i sommeren 2022 og kan efter planen fange godt 12 ton CO2 i døgnet. Med testanlægget skal mulighederne for at genindvinde energien, der bruges til CO2-fangst-processen, desuden testes til brug i fjernvarmen. 

- Pilotanlægget er første og meget væsentlige skridt på rejsen mod at få afprøvet, om vi kan få teknologien til at virke, og om vi kan gøre det til en billig og attraktiv pris for affalds- og varmekunderne, siger Jacob H. Simonsen, direktør hos ARC. 

DTU Center for Energy Resources Engineering, Union Engineering A/S og Rambøll var medansøgere på projektet til EUDP.

- Forsknings-, udviklings- og pilotprojekter som disse baner vejen for kommerciel anvendelse af teknologien og kan i sidste ende betyde, at affaldssektoren ikke blot eliminerer egne CO2-emissioner, men også bidrager til negative emissioner. Anvendelse af denne nye teknologi kan således være med til at skabe en ny rolle for affaldsenergianlæggene, fortæller Nils Christian Holm, direktør for Energy from Waste hos Rambøll.

Efter planen skal et fuldskalaanlæg stå færdigt i løbet af 2025 og fange op mod 95 pct. af de ca. 400.000 tons CO2, som Amager Bakke udleder årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet