Cowi skal rådgive Fjernvarme Fyn om CO<sub>2</sub>-fangst

Cowi skal rådgive Fjernvarme Fyn om CO2-fangst

Fjernvarme Fyn har tegnet kontrakt med teknisk rådgiver COWI til etablering af anlæg for fangst og håndtering af CO2.
5. JUL 2024 9.59

Fjernvarme Fyn har ambitioner om at opføre et CO2-fangst anlæg, som skal fange omkring 90 pct. af den CO2, der stiger op af skorstenen på selskabets affaldsenergianlæg. For at realisere den ambition har Fjernvarme Fyn valgt den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi som teknisk rådgiver og arkitekt på projektet. Det oplyser Cowi i en meddelelse.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en omfattende opgave at blive klimaneutral frem mod 2030. Her spiller fangst af CO2 en nøglerolle for Fjernvarme Fyn og Odense, siger Udviklingschef Kim Winther fra Fjernvarme Fyn og fortsætter:

- Heldigvis kører hele projektet fuldstændigt efter planen, og sammen med Cowi er vi sikre på, at vi ved fælles hjælp kan bygge et anlæg, der bidrager til at gøre borgernes energiforsyning CO2-neutral uden at gå på kompromis med forsyningssikkerhed eller fjernvarmens konkurrencedygtighed.

Ifølge beregninger foretaget i projektets analysefase, vil det være muligt at fange cirka 280.000 ton CO2 på Fjernvarme Fyns affaldsenergianlæg årligt. Efter planen skal fangstanlægget gå i kommerciel drift i 2029. Det nye anlæg skal bidrage til Odense Kommunes mål om at være CO2-neutral i 2030. 

Forventer endelig investeringsbeslutning i 2025

Forundersøgelserne for CO2-fangst fra Fjernvarme Fyns affaldsforbrændingsanlæg er gennemført i 2022 og 2023 af Cowi i samarbejde med Fjernvarme Fyns projektteam, og nu skal der rykkes videre med projektet. 

Efter en gennemført prækvalifikation af CO2-fangst-leverandører, arbejdes der nu med leverandørdialog, forberedelse af udbud og myndighedsgodkendelse. Den endelige investeringsbeslutning forventes medio 2025.

- Indfangelse af CO2, og måden vi håndterer den på, er afgørende for at få enderne til at mødes i den grønne omstilling. Det er kendt teknologi, som nu skal anvendes i stor skala, og vi er glade for at være med helt fremme, hvor udviklingen sker, som tilfældet er med dette projekt. Det er projekter som dette, der er med til at holde Danmark i front i den internationale grønne omstilling, siger Klaus Winther Ringgaard, divisionsdirektør for Energi i Cowi.

Aftalen mellem Fjernvarme Fyn og Cowi omfatter teknisk og ledelsesmæssig rådgivning og bistand i forbindelse med design, konstruktion, opførelse og idriftsættelse af CO2-fangstanlægget. Derudover står arkitektfirmaet Arkitema, som er en del af Cowi-koncernen, for layout og arkitektur af anlægget.  

amp

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet