Danmark eksporterer energiteknologi og -service for 108 mia. kr.
Foto: Lars Havn Eriksen, Biofoto, Ritzau Scanpix

Danmark eksporterer energiteknologi og -service for 108 mia. kr.

For femte år i træk har danske virksomheder eksporteret energiteknologi og -service for over 100 mia. kr. Vindmøller og vindteknologi stod for halvdelen af eksporten.
21. FEB 2020 10.27

I 2018 eksporterede Danmark energiteknologi og -service for 108 mia. kr., viser en opgørelse af Dansk Industri, Dansk Energi, Energistyrelsen, Wind Denmark og Dansk Fjernvarme.

- Eksporten af energiteknologi ligger på et stabilt højt niveau. De energiteknologiske virksomheder skaber arbejdspladser og store indtægter, som er til glæde for det danske samfund, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Eksporten af energiteknologi og -service er steget 42 pct. siden 2010. I 2014 passerede eksporten 100 mia. kr., og det niveau har den holdt lige siden. Væksten er båret af grøn energiteknologi. Eksporten af den øvrige energiteknologi har ligget stort set konstant i den periode, hvor opgørelsen er lavet.

- Den globale efterspørgsel efter grønne løsninger er generelt stigende. Alene den grønne omstilling i EU vil øge det grønne bundtræk i efterspørgslen. Derfor er der god grund til at forvente, at vi fremover kan få yderligere vækst i eksporten. Men det kræver, at vi bliver ved med at gå foran i Danmark, så vi kan blive ved med at tilbyde gode, velafprøvede og konkurrencedygtige grønne løsninger, siger Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi.

Man har oplevet en mindre fald i eksporten på tre pct. fra 2017 til 2018, der skyldes først og fremmest, at der blev eksporteret mindre vindenergiteknologi. Vindmøllerne udgør ikke desto mindre halvdelen af eksporten med 54,8 mia. kr. 

Dansk kernekompetence
- Vindenergiteknologi- og services er en dansk kernekompetence, der er med til at trække hele eksporten af energi frem og står for godt seks pct. af vores vareeksport. 2017 var et rekordår for opstilling af vindmøller i Europa, mens 2018 var mindre godt, og derfor ser vi et fald i eksporten af teknologi, navnlig grundet udsving i de to store markeder, Tyskland og Storbritannien, mens andre markeder som Sverige og Norge bidrog positivt, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark

Eksporten af fjernvarme-, bioenergi- og anden effektiv energiteknologi er steget fra 2017 til 2018. Eksporten af fjernvarmeteknologi er på 5,6 mia. kr.

- Fjernvarme i Danmark har potentiale til at blive fuldstændig grøn i 2030 og vil dermed kunne levere cirka halvdelen af den nødvendige CO2-reduktion for at nå Folketingets klimamål. Dermed vil den danske fjernvarme fungere som et blankpoleret eksportvindue for de internationale markeder, der står overfor udfordringen med at sikre grøn varme til deres borgere, så vi i fællesskab kan leve op til klimamålene, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

De største eksportmarkeder for dansk energiteknologi er fortsat de europæiske nærmarkeder. Tyskland er det vigtigste marked med en eksport på 17 mia. kr. Derefter kommer Storbritannien med 10,5 mia. kr. I de senere år er eksporten til USA og Kina vokset. Det hører dog med til billedet, at energiteknologi – for eksempel vindmøller eller energibesparende produkter - der bliver produceret i Kina og USA af danske virksomheder ikke tæller med i statistikken.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet