Danmarks el- og gasnet er blandt de mest effektive i Europa
El- og gastransmissionsnettet i Danmark er blandt de bedste i Europa. (Arkivfoto.)
Foto: Eva Rosenqvist/Biofoto/Ritzau Scanpix

Danmarks el- og gasnet er blandt de mest effektive i Europa

Det danske el- og gastransmissionsnet scorer begge topkarakter i en europæisk analyse lavet af landenes regulatorer.
4. SEP 2024 15.05

Der er behov for store investeringer i det danske elnet, hvis det skal kunne følge med strømforbruget i fremtiden. Men hvis man sammenligner med de andre lande i Europa er det danske eltransmissionsnet og gastransmissionsnet helt i top. Sådan lyder konklusionen i en analyse lavet af de europæiske regulatorer CEER, Council og European Energi Regulators - i Danmark Forsyningstilsynet, oplyser Energinet i en meddelelse.

Analysen sammenligner transmissionsselskaber, og viser hvor effektivt el- og gasnettene er drevet. Energinet scorer i top og får dermed karakteren 100 pct. for både el og gas. Den gennemsnitlige effektivitet blandt de selskaber, der indgår i analyserne er 89 pct. for el og 86 pct. på gas.

- Den kæmpestore omstilling, som vores energisystemer står midt i, skal ikke bare sikre omstilling til helt grøn energi og fortsat høj forsyningssikkerhed for forbrugerne. Det skal også ske på en måde, der er effektiv og til at betale for Danmark. Det er energiens ”trilemma”. I hele Europa oplever TSO’erne stigende opgaveomfang og stigende omkostninger, og derfor er jeg utrolig glad for, at de europæiske tilsyn scorer de danske el- og gastransmissionsnet til at være blandt de mest effektivt drevne, siger Thomas Egebo, som er administrerende direktør i Energinet.

Bag analysen ligger et omfattende datamateriale, fx antal kilometer luftledninger, kabler, antal master, transformere, felter, reaktorer, antal kilometer gasrør, MR-stationer mv. Den tager også højde for lønforhold, befolkningstæthed, geografiske forhold som bakker og bjerge, undergrundsforhold mv. De samlede omkostninger til at planlægge, opføre og drive transmissionsnettene sammenholdes derefter på tværs af grænser.

Analysen blev påbegyndt i 2021 og dækker driftsomkostninger fra 2020 og investeringer fra 1970 til 2020. 16 eltransmissionsselskaber og 32 gastransmissonsselskaber er med i analysen.

CEER lavede en lignende analyse i 2019, baseret på tal fra 2017, og her scorede Energinets eltransmission også topkarakter og dermed 100 pct, mens gastransmission scorede 88 pct.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet