Danmarks klimaindsats globalt overgår nationale besparelser
Som et led i klimaloven besluttede Folketinget, at der årligt skulle udarbejdes en samlet vurdering den klimapåvirkning, som danske afktiviteter gover anledning, og som normalt ellers ikke tæller med i det nationale regnskab. Det gælder blandt andet borgernes forbrugbaserede klimaaftryk, skibsfart og globale besparelser som led i dansk eksport og bistand.
- Rapporten bliver et vigtigt redskab i vores videre arbejde med den grønne omstilling – både herhjemme og ude i verden. Den viser, hvordan vi som land påvirker klimaet på godt og ondt. På den ene side gør vi meget godt, der påvirker positivt mange steder i verden. Samtidigt må man også ærligt sige, at vi som et rigt land med et højt forbrug jo har et højt klimaaftryk per indbygger, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Rapporten viser viser blandt andet, at hver dansker udleder 11 ton CO2. Heraf stammer 60 pct. fra privatforbrug. Selvom det er svært at sammenligne mellem lande, da der kan være forskellige måder at opgøre udledningen på, nævner rapporten, at svenskernes udledning er på otte ton CO2.
Men selvom danskerne klimaaftryk er højt, er den danske klimaindsats globalt tilsvarende stor. Danmark har blandt andet bilaterale energisamarbejder med 16 lande, der tilsammen dækker mere end 60 pct. af verdens globale udledninger.
Alene det dansk-kinesisker energipartnerskav har givet mere grøn energi svarende til 22 mio. ton CO2 om året. Til sammenligning var Danmarks samlede udledninger på 46,7 mio. ton CO2e i 2019.
Danmark eksporterede desuden grøn miljøteknologi for 19,6 mia. kr., grøn energiteknologi for 78,7 mia. kr., samt serviceydelser for 21,5 mia. kr. i 2019. Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomhed har estimerede, at salget af grønne produkter i 2018 potentielt kan fortrænge 350 mio. ton CO2e globalt over produkternes levetid.
Rapporten viser desuden, at den danske eksport af grønne klimaløsninger er steget med over 50 pct. siden 2010 – løsningerne består bl.a. af salg af vindmøller og udstyr til fjernvarme eller rådgivning i energieffektivisering.
Danmark må i 2030 udlede cirka 22,2 mio. ton CO2 for at leve op til klimalovens ambitioner.
Rapporten nævner desuden, at klimabistanden til udviklings- og samarbejdslande er steget fra cirka 1,3 mia. kr. i 2017 til cirka 2,2 mia. kr. i 2019. Klimabistanden forventes at stige 2,5 mia. kr. i år. Regeringen har dog tidligere fået kritik fra humanitære organisationer, da en del klimabistanden er finansieret ved at tage en del af pengene fra ulandsbistanden.
esl