Danmarks største plastsorteringsanlæg er indviet
Det er et skridt i en grøn retning for hele Danmark, der er blevet taget i dag, for ReSource Denmark er onsdag officielt blevet indviet i Esbjerg-bydelen Veldbæk. ReSource Denmark er Danmarks største plastsorteringsanlæg, og det har i den grad haft vokseværk siden rejsegildet i det tidlige forår sidste år.
Fabrikschef Lars H. Kristensen er da også særdeles tilfreds med den nye fabrik, og der er kun lidt malurt i bægeret ved indvielsen. Regnen silede nemlig ned.
- Vejret er, som det skal være her i Esbjerg – hjertelig velkommen til vores officielle åbning. Vi er glade for at se jer her i dag sammen med hele værdikæden inden for genanvendelse af plast, sagde Lars H. Kristensen og pointerede, at gårsdagens strålende vejr helt var væk overfor DOI.dk’s udsendte.
I dag tæller medarbejderstaben samlet 27 medarbejdere, men det er meningen, at tallet skal blive til 60 inden for en årrække.
- Vi skal op på de 60 og flereholdsskift, hvis vi skal nå op på vores kapacitet på 160.000 tons sorteret plastaffald om året, forklarede han videre.
Har kørt siden januar 2024
ReSource Denmarks anlæg åbnede den 1. januar 2024, og det har været en stejl læringskurve, som medarbejderne har været med på, for at det højteknologiske anlæg kan køre godt i dag.
- Jeg vil gerne sige tak til vores dream-team. Vi kunne ikke prale af erfaring i plastsortering, da vi startede for et halvt år siden. Vi har taget et skridt mod en grøn fremtid. Det her vil øge Danmarks plastgenanvendelse med vores topmoderne teknologi, slog Lars H. Kristensen fast og bemærkede, at bæredygtigheden var tænkt ind hele vejen igennem:
- Anlægget er i bæredygtighedens tegn, og vi har solceller på taget sammen med grøn beplantning.
Til indvielsen var en stolt Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) også med.
- Danmarks største plastsorteringsanlæg er nu indviet, og det er med til at vise, vi vil være en grøn foregangskommune. Det er den vej, vi skal som samfund. Og det er ikke kun dansk plast, der kommer til at blive sorteret her med en årlig kapacitet på 160.000 tons, lød det fra Jesper Frost Rasmussen, om det faktum, at der kommer til at blive importeret plastaffald fra udlandet til sortering i Esbjerg også. Officielt er der nemlig i omegnen af 60.000 ton plastaffald i Danmark om året.
Ingen plast fra Esbjerg endnu
Kommunerne er nogle af kunderne for ReSource Denmarks nye anlæg, der kan give kommunerne en god mulighed for at få sorteret plastaffaldet.
- Vi får i dag plastaffald fra 31 kommuner, fortæller Lars H. Kristensen, og man fornemmer lidt, at flere kommuner er på vej til at komme på kundelisten hos ReSource Denmark.
Værtskommunen Esbjerg er dog endnu ikke en af kunderne.
- Esbjerg er endnu ikke med, for der er glas i Esbjergs plastaffald, og vi kan ikke sortere med glas, forklarer fabrikschefen.
Folketingspolitikeren Marianne Bigum (SF) havde taget turen til Esbjerg til indvielsen, for som miljøingeniør med en PhD er plastsortering et hjertebarn.
- Jeg står her og sitrer helt af glæde. Det er jo fordi, man fandt ud af, at afbrænding af plast tæller negativt med CO2-udledningen, at det her blev muligt, forklarede hun og kom med et dybere perspektiv:
- Det politiske mål er, at plastaffald bliver en værdifuld ressource, så vi ikke skal importere så meget plast i fremtiden.
Hun gjorde også det klart, hvorfor anlægget er lykkedes.
- Her står vi i dag med et nyt anlæg og nogle norske oliepenge, der fik det hele til at glide lidt lettere. Her kan vi vise den gode historie frem, slog politikeren helt fast
ReSource Denmark er et partnerskab mellem franske Eurazeo og norske Quantafuel. Derfor hentyder Marianne Bigum til de norske oliepenge.