Dansk Fjernvarme afviser kritik i tv-dokumentar om træflis
TV 2's udsendelse "Operation X" med titlen "Bæredygtigt bedrag" hævder, at de træpiller og den biomasse, som Ørsted anvender til el- og varmeproduktion, ikke opfylder de gældende bæredygtighedskrav i Danmark og EU. Dansk Fjernvarme mener imidlertid, at programmet indeholder flere unøjagtige og forkerte påstande. Det skriver Dansk Fjernvarme.
– Sådan en påstand bør ikke få lov at blive hængende, fordi det jo er forkert. Der bliver talt CO? med for biomasse, men det sker i det land, hvor biomassen kommer fra. På præcis samme måde som når vi importerer biler, tøj, solceller eller noget helt andet. Hvis vi tæller CO?-udledningen fra importeret biomasse med i de danske opgørelser, ender vi med at tælle den samme CO? to gange, hvilket er helt uholdbart, siger Jannick H. Buhl, der er områdechef i Dansk Fjernvarme.
Udsendelsen baserer en stor del af sin dokumentation på billeder af træ, der transporteres til forarbejdningsfabrikker i Estland og USA, med påstanden om, at det ikke drejer sig om affaldstræ eller resttræ, som krævet for bæredygtighed. Jannick H. Buhl påpeger, at flere eksperter, som ikke medvirker i programmet, anfægter, at man alene ud fra sådanne billeder kan vurdere træets anvendelighed til andet end energiproduktion.
Desuden fremfører "Operation X" en påstand om, at biomasse i Danmark årligt modtager tilskud på seks mia. kr. Ifølge Dansk Fjernvarme er dette tal misvisende og baseret på en hypotetisk afgiftsfritagelse.
– TV 2 taler altså her om fritagelse fra en tænkt afgift, der ikke findes – og det får de i "Operation X" til at fremstå som et helt reelt tilskud i virkeligheden og som et indirekte subsidie fra staten til fx Ørsted og andre energiselskaber. Dermed er det en anklage, der klart kan tilbagevises, siger Jannick H. Buhl.
Dansk Fjernvarme anerkender, at biomasse har været en midlertidig løsning på vejen mod mere bæredygtige energikilder og peger på en stigende anvendelse af store eldrevne varmepumper og elkedler i fjernvarmesektoren. Organisationen forventer, at mængden af anvendt biomasse vil være tæt på halveret frem mod 2035.
– Vi har brug for en række forskellige løsninger, så vi fortsat kan sikre billig forsyning af varme, uanset om der er el i kontakten eller prisen igen er høj. Der har vi brug for geotermi, overskudsvarme, solvarme – og ja, i begrænset omfang også biomasse, siger Jannick H. Buhl.
Ifølge Dansk Fjernvarme forsynes 1.843.774 danske husstande i dag med fjernvarme, hvoraf 76 pct. er baseret på vedvarende energi. En betydelig del af denne vedvarende energi kommer fra biomasse som træflis og halm. Der findes omkring 400 fjernvarmevirksomheder i Danmark, hvoraf mange anvender biomasse som brændsel.
jel