PtX og Fjernvarme:
Dansk Fjernvarme: Vi ser gerne flere projekter af den type
Rørledningen fra European Energys Kassø PtX-anlæg mangler kun omkring en kilometer, før tilslutningen til fjernvarmenettet er komplet. Når det sker, er det et stykke dansk fjernvarmehistorie, der bliver skrevet i Sønderjylland, og der er betydelige fordele ved at bruge overskudsvarme, lyder det fra Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.
- Det er et godt og sundt projekt med to professionelle parter. Der er flere projekter på tegnebrættet, der involverer PtX og fjernvarme. De større projekter, som det i Esbjerg, vil sandsynligvis tiltrække mere opmærksomhed. Men det er vigtigt, at vi starter nu, så vi kan samle erfaringer inden de større anlæg bliver en realitet siger Kim Mortensen og tilføjer:
- Det vækker opsigt blandt fjernvarmeselskaberne. Vi ser gerne flere projekter af den type.
Der er et stort potentiale for at udnytte overskudsvarme, som endnu ikke er realiseret fuldt ud. Ifølge Kim Mortensen skyldes dette et prisloft på strøm til fjernvarmeproduktion. Strøm er nødvendig for at drive varmepumper, der opvarmer overskudsvarmen til de ca. 80 grader, som er nødvendige i fjernvarmenettet.
Potentiale og lovgivning
Lovgivningen skal sikre, at fjernvarmekunderne ikke betaler for høje priser for strømmen.
- Prisloftet er i virkeligheden en hindring for flere projekter af denne type. Og det ville under alle omstændigheder føre til billigere fjernvarme for forbrugerne på årsbasis uden prisloftet, forklarer Kim Mortensen om de forhandlinger, der finder sted i Folketinget lige nu.
Det er ikke kun de store, fremtidige GW PtX-anlæg, der byder på muligheder for at udnytte overskudsvarme.
- Der er store muligheder i landet med datacentre, transformerstationer og industrianlæg, som ikke bliver udnyttet i øjeblikket. Der er store perspektiver i dette, da op til 25 pct. af de næsten to mio. husstande med fjernvarme allerede i dag kunne opvarmes med denne overskudsvarme, siger Kim Mortensen.
Dette tal kan stige i fremtiden, når de store PtX-anlæg bliver taget i brug, og fjernvarmenettet udvides til at dække endnu flere husstande.
- Det, der forhindrer flere projekter med overskudsvarme lige nu, er prisloftet, påpeger Kim Mortensen.