Dansk tårnproducent advarer mod unfair konkurrence fra Kina
Tårnproduktion i Europa er under hård konkurrence fra Kina.
Foto: Welcon

Dansk tårnproducent advarer mod unfair konkurrence fra Kina

Europæiske tårnproducenter bliver presset af uovlig konkurrence fra Kina. Danske direktør opfordrer EU til at rette op på de uovlige konkurrenceforhold.
8. JUN 2021 8.05

Europæiske tårnproducenter bliver presset af unfair konkurrence fra Kina. For mens EU i 2015 indførte en særlig told på kinesisk stål, da det var kraftigt subsideret fra statens side, har EU ikke lagt samme told på vindmølletårne.

Dermed er råvarerne for de kinesiske tårnproducenter markant lavere end for europæiske og det rammer konkurrenceevnen, lyder det fra blandt andre den danske tårnproducent Welcon i Give. 

- Det nytter jo ikke, at EU kun lægger en told på råvarerne, men ikke tårnene. Stålpladerne udgør godt 40 pct. af vindmølletårnene. Hvis det er ulovlig statsstøtte for stål, må det også være ulovlig statsstøtte, når det så kommer til tårnene, siger Jens Pedersen, ejer og grundlægger af den danske tårnvirksomhed Welcon. 

Resultatet er ret simpelt: Konkurrencen bliver unfair, når de kinesiske tårnproducenter har adgang til statssubsideret stål. 

- Vi kunne sagtens konkurrere, da vi havde adgang til de samme råvarer til de samme priser. Vi har højere omkostninger til ansatte og miljøtiltag, men det bliver udlignet af dyrere rejseomkostninger for de kinesiske selskaber, fortæller Jens Pedersen. 

Konsekvensen er ligeså simpel, hvis man spørger Welcon-direktøren.

- Der er mange virksomheder, som har knækket nakken på det her. Kina slår simpelthen den europæiske tårnproduktion ihjel, siger Jens Pedersen.

EU må træde til 

Welcon har – trods den uretmæssige konkurrence – klaret sig godt, men som Jens Pedersen beskriver det, tjener virksomheden ikke det, den burde. 

- Vi kan jo ikke lade være med at tage imod ordrer. Så vi følger med ned i pris. Men det er også nødvendigt, at vi tjener penge, så vi kan investere i produktionen til fremtiden, siger direktøren. 

Løsningen er lige til, nemlig at EU træder til at retter op på de skæve konkurrenceforhold. Man kan nemlig ikke forvente, at vindmølleproducenter skal gøre "det rigtige" og købe tårne, der er produceret under fair konkurrencevilkår, da de store producenter selv ligger i hård konkurrence med hinanden. 

Jens Pedersen understreger desuden, at det er vigtigt at sikre fair konkurrenceforhold hele vejen igennem forsyningskæderne, da det i sidste ende vil ramme den grønne omstilling, hvis de europæiske tårnproducenter må bukke under i konkurrencen. 

Minister tøver

TEKNIQ Arbejdsgiverne har henvendt sig til erhvervsminister Simon Kollerup (S) om udfordringerne, men ministeren har været tøvende overfor at lægge pres på EU eller at melde klart ud om regeringens holdning.

Erhvervsministeren fremhæver i hans svar til TEKNIQ Arbejdsgiverne, at der skulle være modsatrettede interesser hos henholdsvis de danske underleverandører til vindmølleindustrien og vindmølleproducenterne. Et argument, der undrer Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

- Hvis Danmark fortsat til være førende i forhold til produktion af vindmøller, er det nødvendigt, at vi værner om de faglige kompetencer, der er bundet op på eksempelvis uddannelse af faglærte. Vi ved, at underleverandørerne trækker et stort læs her, og det kræver en sammenhængende sektor, der understøtter hinanden. Vi er derfor uforstående overfor at der skulle være modsatrettede interesser i industrien, siger han.

- Vi efterlyser derfor en større villighed fra den danske regering til klart at signalere overfor både Kina og især EU, at man er klar til at gå langt for at forsvare danske kompetencer og ikke mindst arbejdspladser, understreger Troels Blicher Danielsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet