Danske Havne glæder sig over PtX-bølge i Danmark

Direktør i brancheorganisationen Danske Havne er begejstret for lokale initiativer for Power-to-X.
7. MAJ 2021 11.12

Power-to-X er meget mere end blot et buzzword i branchen, og de danske energivirksomheder og havne er i fuld gang med at gøre klar til det kommende energieventyr.

Teknologien kan blive et nyt erhvervseventyr for de danske havne, hvor man kan udnytte grøn energi fra eksempelvis vindmøller, der kan forvandles til brændstof til skibe.

- Power-to-X er en mulig grøn vækstmaskine med både masser af danske jobs og store eksportmuligheder. Havnene er naturlige knudepunkter for processen, da de har infrastrukturen, pladsen og adgangen til både vand, skinner og vej, så de nye klimavenlige brændsler også let kan transporteres derhen, hvor de skal bruges, siger Tine Kirk, direktør i brancheorganisationen Danske Havne. 

Tine Kirk fremhæver de mange gode initiativer, der allerede nu er undervejs i de danske havne. Bare i de seneste måneds tid har Aabenraa Havn, Fredericia Havn og ADP, samt Hirtshals Havn annonceret store ambitioner for Power-to-X-anlæg. 

I Hirthals ønsker dansk-norske NXT Green Energy at bygge et Skandinaviens største anlæg til fremstilling af flydende natur- og biogas og er derfor klar til at investere et større trecifret millionbeløb på havnen. 

- Jeg kan ikke rose de lokale initiativer nok. Det kommer endda kort efter, at ADP, havnen i Fredericia, annoncerede et lignende projekt, og hvor håbet er noget produktion næste år eller ret kort derefter, siger Tine Kirk.

Derudover har hollandske Shell og tyske RWE fornyligt præsenteret en plan for en stor brintledning, der på tværs af grænser i Europa kan skabe et brintnetværk. Energinet og hollandske Gasnuie har undersøgt muligheden for, hvordan man kan koble det tyske det danske brintmarked sammen via en 450 kilometer lang gasledning fra Esbjerg eller Kolding til Hamborg. 

Copenhagen Infrastructure Partners har tidligere løftet sløret for planerne om at bygge et Power-to-X-anlæg i Esbjerg til 7,5 mia. kr., som skal stå klart i 2026 og være Europas største af sin slags. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet