Danske Maritime opfordrer til at satse på forskning og ikke afgifter i klimakamp

Klimarådets hovedanbefaling kan hæmme den maritime industri, lyder det fra brancheorganisation.
11. MAR 2020 8.42

Det kan hæmme den maritime industri, hvis en kommende klimalov kommer til at indeholde Klimarådets forhøjede CO2-afgift, siger brancheorganisationen Danske Maritime i en pressemeddelelse. 

Den nye afgift vil være på alle former for drivhusgasudledning, som skal være væsentligt højere end summen af energi- og CO2-afgiften i dag. Klimarådet vil i den forbindelse give en form for bundfradrag til de brancher, som har særlig stor international konkurrence, men hele idéen om en generel ny afgift rammer ved siden af, mener Jenny Braat, administrerende direktør hos Danske Maritime. 

- Den maritime industri er et af de globale erhverv, der i forvejen oplever benhård konkurrence fra lande, som går langt for at beskytte deres egne industrier. En ny stor afgift vil spænde ben for deres konkurrenceevne og sende både arbejdspladser og indtægter ud af landet – samtidig med at vi eksporterer udfordringen med CO2-udledning til lande, hvor de grønne ambitioner er langt mindre, siger Jenny Braat. 

- Hvis man fra dansk side vil bidrage positivt til det store globale CO2-regnskab, så giver det simpelthen ikke mening at modarbejde dygtige, ansvarsfulde og innovative danske virksomheder, som producerer miljørigtigt og er eksperter i grøn teknologi. Forslaget rammer helt ved siden af. 

I stedet ønsker Danske Maritime, at det er forskning og udvikling, som skal være det centrale element i en handlingsplan for klimaet.

- Vi vil alle sammen gerne bidrage til at nå målsætningerne, og det bør gøres ved at satse benhårdt på at blive endnu bedre til det, vi kan: produktion af miljø- og klimavenlige teknologier i verdensklasse. Jo flere af disse vi eksporter, jo bedre kommer det samlede globale CO2-regnskab til at se ud, siger Jenny Braat.

- Jeg håber, at regeringen vil satse på forskning og innovation fremfor afgifter og benspænd. Der er mange gode forslag i rapporten i øvrigt, men deres hovedanbefaling er ikke til gavn for danske virksomheder, og jeg er faktisk ret overrasket over, at rapporten og dermed rådet ikke i højere grad bakker erhvervslivet op. Det er rigtig ærgerligt, når vi ved, at vi er et af de lande, der faktisk kan gøre en reel forskel, siger Jenny Braat. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet