Direktør: Nye vindmøller bliver afgørende for havneudvidelse
Hirtshals Havn har i forvejen fire Vestas V136-vindmøller stående på havnen, som blev rejst i slutningen af 2019. Hirtshals Havnefond modtog Vindmølleprisen 2020 af Wind Denmark for projektet, som Wind Denmark kaldte "en milepæl i dansk energihistorie"
Foto: Hirtshals Havn

Direktør: Nye vindmøller bliver afgørende for havneudvidelse

Det er endnu uklart, hvor mange vindmøller, der skal opsættes på havnen, men der kommer mindst en ny borgermølle, fortæller direktør i Hirtshals Havn.
12. MAJ 2021 11.02

Hirtshals Havn har i denne uge præsenteret sin vision "2.0" for havnen, som blandt indeholder en større havneudvidelse, et nyt udviklingsselskab og produktion af grønne brændstoffer på havnen. Den dansk-norske virksomhed NXT Energy har ligeledes annonceret planer om at investere et trecifret millionbeløb i Hirtshals Havn for at bygge et af Skandinaviens største anlæg til fremstilling af flydende natur- og biogas på havnen.

Sådan et anlæg kommer dog til at kræve store mængder strøm, som meget gerne skal være grønt. Derfor ønsker Hirtshals Havn at opstille nye vindmøller foruden de fire, havnen i forvejen har stående. 

Hvor mange vindmøller, det kommer til at blive, er endnu uafklaret, fortæller administrerende direktør Andreas Duus. 

- Vi har ikke lagt os fast på et præcist antal vindmøller endnu. I de første tegninger af havneudvidelsen var der 15 vindmøller, så var der 14, ni og nu otte vindmøller, men det er ikke noget vi har lagt os fast på. Vi følger med i den teknologiske udvikling og ser, hvor teknologien står i 2024-2025, siger Andreas Duus. 

Andreas Duus gør det dog klart, at havnen skal bruge så meget grøn strøm som muligt. 

- Vindmøllerne er rygraden i forhold til vores nye vision. Vindmøllerne er fuldstændigt afgørende for vores planer både i forhold til mængden af grøn energi og i forhold til at skabe nye indtjeningsmuligheder, som kan være med til at finansiere havneudvidelsen, fortæller Andreas Duus. 

Mindst en ekstra borgermølle på vej

Hirtshals Havn har i forvejen fire Vestas V136-vindmøller stående på havnen, som blev rejst i slutningen af 2019 uden nogen form for statsstøtte. Hirtshals Havnefond modtog Vindmølleprisen 2020 af Wind Denmark for projektet, som Wind Denmark kaldte "en milepæl i dansk energihistorie". 

Med til den glædelig historie hører, at en af de fire vindmøller er en brogermølle, som de lokale borgere har kunne købe en andel i, ligesom de resterende tre møller blev udbudt til lokale virksomheder. 

- Der var en enorm interesse for vindmøllerne blandt borgerne, og borgermøllen blev voldsomt overtegnet. Vi kunne have solgt to, fortæller Andreas Duus. 

362 borgere takkede i 2019 ja til at købe en andel i vindmøllen og overbød havnefondens loft for udbuddet med 228 pct. Derfor vil minimum én af de kommende vindmøller blive udbudt til de lokale, fortæller Andreas Duus. 

- Det er en god måde at borgerne med på projektet. Det er ikke noget, vi gør for at købe borgernes eller noget, men det er en måde at gøre hele havneudvidelsen til et fælles projekt for borgerne og havnen, siger Andreas Duus. 

Der er dog ikke tale om grøn filantropi, men bare god økonomi, fortalte Jens Peter Lunden, formand for Hirtshals Havnefond i forbindelse med overrækkelsen af Vindmølleprisen:

- Jeg vil gerne understrege, at vi ikke på noget tidspunkt har solgt projektet som et spørgsmål om grøn filantropi. Det afgørende har hele vejen været, at vi har betragtet vind som en god forretningscase, og vind har vi nok af her i Hirtshals.

Tilmeld dig nyhedsbrevet