Dynamica Ropes udvider med ny fabrikshal og endnu en flettemaskine
Det er ikke længere siden end foråret 2022, at DOI.dk sidste gang kunne fortælle om, at Dynamica Ropes udvidede med Danmarks største flettemaskine til tovværk til heavy lifting indenfor både vind og olie- og gasbranchen.
Men nu er udgravningen til endnu en fabrikshal på 2000 kvm og med en ny flettemaskine i fuld gang. Der er nemlig allerede behov for endnu flettemaskinen til at følge med efterspørglen. Her det det i særdeleshed flydende offshore vind, der har været overvældende forespørgsel. Der har nemlig i høj grad været en innovationslystne ingeniørhuse, der har henvendt sig i hobetal. Ingeniørerne ville vide hvad Dynamica Ropes produkter som fortøjninger kunne bruges til foruden ved pris og produktionstid.
- Der var en overgang, hvor vi kaldte det ugens flydende vindmølle, fortæller adm. direktør og ejer af Dynamica Ropes Jørgen Sørensen.
- Og der var mere end en forespørgsel om ugen. Vi fik oplevede et vildt arbejdspres, tilføjer salgschef Kate Christensen og uddyber:
- Det var både de store ingeniørfirmaer helt ned til firmaer med tre ansatte. De vil også gerne vide, hvad vores produkter kan, og hvad de kan bruges til.
Arbejder på løsninger til energiselskaberne
Hvorfor de mange ingeniører henvender sig, er direktøren ikke i tvivl om.
- Det er udviklingfirmaerne, der sonderer markedet og kommer med koncepter, og så kommer det til at være de store energiselskaber, der skal føre projekterne ud i livet, fortæller Jørgen Sørensen om de mange henvendelser om fortøjninger til flydende vindprojekter.
I mellemtiden er de mange henvendelser næsten stoppet.
- Vi oplevede, det stoppede brat, selvom vi stadig modtager enkelte henvendelser, siger Kate Christensen.
Virksomhedsejeren har også en forklaring på, hvad der sker lige nu.
- Man kan sige før var der mange på vej ned gennem en tragt, nu er vi længere fremme, hvor der er færre tilbage. Nu bliver der regnet både hos ingeniørerne og på de enkelte business cases af økonomerne, siger Jørgen Sørensen og konkluderer en ting:
- Nu er det gået op for folk, at det kommer til at tage tid. Det betyder ikke, at projekterne er døde.
Enkelte ingeniørerfirmaer har fået noget af en overraskelse, over hvad tovværk til store flydende havvindmøller kan koste.
- Vi har regnet på store projekter til Asien, hvor vi var oppe i beløb på 25-30 mio. kr. for fortøjning til en flydende havvindmølle, fortæller Kate Christensen.
Det er som tiden inden Henrik Stiesdals ”TetraSpar Demonstration” flydende havvindmølle, men nu er der flere projekter på vej. Det er et projekt, som Dynamica Ropes leverede til.
- Jeg forventer, der kommer pilotprojekter. Nu skal teorien ud i praksis, siger Jørgen Sørensen.
Tiltro til fremtiden
Endnu er de store ordrer ikke kommet i ordrebogen, men der er fuld tiltro til fremtiden hos Dynamica Ropes i Taulov.
- Det er gået ind i næste fase, og vi hører om op til 300 forskellige koncepter. Og vi har i allerhøjeste grad tiltro til, at mange projekter bliver til noget, fortæller Kate Christensen.
Det er også derfor, at byggearbejdet er i gang hos virksomheden.
- Vi er ved at grave ud til den nye fabrikshal, hvor der skal laves løfteslings til tunge løft. Det kan være til løft af vindmølledele eller løft af hele substations. I dag kan vi lave slings op til en brudstyrke på 4000 ton, og næste år skal vi lave løfteslings med en brudstyrke på op til 8000 ton. Og de slings kommer hovedsageligt til at være til renewables, men også til olie- og gasindustrien, fortæller Jørgen Sørensen.
Men det er ikke kun brudstyrken, der bliver øget.
- Vi skal også kunne lave slings på over 100 meter, og det kommer vi til at kunne, lover direktøren.
Dynamica Ropes er på forkant med fremtidens produktion og udvikling, og i dag ved kunderne besked om produktionstiden.
- Det er gået op for firmaerne, at det tager tid at producere de her slings. Og vi er bedre rustet til at håndtere de store tunge slings og fortøjninger, end vi var, da vi producerede til Stiesdals ”TetraSpar Demonstration”, fortæller Kate Christensen.
Når de store ordrer kommer, så er virksomheden klar med flettemaskiner til produktion af endnu større og længere slings.
- Vi putter vores overskud i udvidelsen, fortæller Kate Christensen om en bevidst tilgang, der ikke er ny hos virksomheden.
- Sådan har det været hele vejen fra begyndelsen. Vores firma er en lille baby, der skal nurses, siger Jørgen Sørensen med et lunt smil.