Efter møgsager: Borgmester afviser at give indsigt i Fredericias havn

Fredericias borgmester og byråd taler om åbenhed og transparens. Men det gælder ikke kommunens havn.
17. MAJ 2021 9.45

Møgsagerne er væltet ud af nu eks-borgmester Jacob Bjerregaards (S) klædeskab, efter det først kom frem, at borgmesteren havde fået særbehandling i forbindelse med et køb af en byggegrund. Efterfølgende er den ene sag efter den anden dukket op, og der har siden været igangsat et stort oprydningsarbejde. 

Nu er tiden så kommet til det kommunalt ejede havneselskab ADP A/S, hvor Jacob Bjerregaard var næstformand og hvor Jacob Bjerregaards kone blev ansat som chefjurist i 2018. De har fået Enhedslisten og de konservative til at kræve aktindsigt, skriver TV Syd. 

Offentligheden må dog ikke se, hvordan ansættelsen gik til, fordi aktieselskabet har lov til at afvise alle anmodninger om aktindsigt. Det undrer Cecilie Roed Schultz, som er byrådsmedlem for Enhedslisten.

- Det bekymrer mig, at ADP er fritaget for alle typer af aktindsigter som en af de eneste havne i Danmark. Derfor stiller vi forslag om at få annulleret den fritagelse. Fredericia Kommune har aktiemajoriteten i ADP, og så bør borgerne selvfølgelig have ret til se, hvad der foregår, siger hun til TV Syd.

Samme holdning har Tommy Rachlitz Nielsen, som er konservativ spidskandidat til kommunalvalget.

- Jo mere lukkethed, jo større risiko er der for, at folk bliver mistænksomme. Der har efterhånden været mange historier i Fredericia. Det gør det ikke bedre, at vores afgåede borgmester var næstformand i bestyrelsen, siger han til TV Syd.

Borgmester: Kan ikke sammenlignes med et kommnalt selskab

Man kan godt få aktindsigt i landsdelens andre havne i Esbjerg, Aabenraa, Horsens, Rømø og Kolding samt i Vejle Erhvervshavn. De er nemlig kommunale selvstyrehavne. I modsætning til et aktieselskab må de ikke undtages fra aktindsigt.

Fredericias borgmester, Steen Wrist Ørts (S), har tidligere udtalt, at han går ind for størst mulig åbenhed og transparens. Han har ikke ønsket at lade sig interviewe til TV Syd, men i en skriftlig kommentar er han skeptisk over for Enhedslistens kommende forslag.

- ADP A/S er i et særdeles konkurrencepræget marked, blandt andet med andre store havne. Derfor drives ADP og en række andre større havne i aktieselskabsform, der sikrer konkurrencevilkår, som matcher det marked, de opererer i. Det stiller ADP i en urimelig situation, hvis den skal underlægges krav om åbenhed, som konkurrenterne ikke er underlagt, skriver han til TV SYD.

Han påpeger, at ADP ”ikke driver forvaltning og derfor ikke kan sammenlignes med et kommunalt selskab, som driver forvaltning”.

ADP A/S satte rekord i 2020, hvor havneselskabet omsatte for godt 131 mio. kr., og der var et overskud på knap 67 mio. kr. efter skat.

Svært at kontrollere mistanker

Jurist Oluf Jørgensen var med i det forberedende arbejde til offentlighedsloven. Han ærgrer sig over lukketheden.

- Havnene ligger jo tit på nogle meget attraktive arealer, som vi bør have demokratisk kontrol med. Vi får heller ikke indsigt i direktørlønninger, honorarer og repræsentationsudgifter, hvis alt er lukket. Der kan jo komme sager op, hvor man har mistanke om vennetjenester, men vi har ikke mulighed for at kontrollere det, siger Oluf Jørgensen til TV Syd.

Han understreger, at det er let at give aktindsigt også i et aktieselskab, hvis man ønsker det.

- Hvis Fredericia Byråd vil det, så skal de bare give besked til transportministeren. Så er jeg sikker på, at han sletter undtagelsen for Fredericia Havn, siger Oluf Jørgensen.

Aalborgs havn har succes med åbenhed

I 2014 besluttede Aalborg Kommune at tillade aktindsigt i det kommunale havneselskab Port Of Aalborg. Ifølge borgmester Thomas Kastrup Larsen (S) er der udelukkende positive erfaringer.

- Når Port Of Aalborg ejes af Aalborg Kommune, så skulle der også være samme mulighed for aktindsigt og transparens som i resten af kommunen. Ellers ville det sende et signal om, at der foregår noget fordækt, og det gør der jo ikke, siger Thomas Kastrup Larsen.

Han mener ikke, at åbenheden svækker havnens konkurrenceevne.

- Vi har tredoblet vores omsætning til nu 230 mio. kr.  om året, så det går ret godt. Vi undtager forretningsmæssige ting fra aktindsigt, hvis det kan kompromittere vores kunder, ligesom man altid gør i en kommune. Mens man gerne må se vores repræsentationskonto og lønninger og den slags, siger Thomas Kastrup Larsen.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet