Ekspert sår tvivl om støttefrie energiøer

Ekspert kalder det 'ønsketænkning' at energiøer kan lade sig gøre uden statsstøtte, som der bliver lagt op til i klimaaftalen. Kan ende med dyrere el i fremtiden.
3. JUL 2020 11.43

To energiøer tog overskrifterne i klimaaftalen, da den blev præsenteret i juni. Nu er der dog blevet sået tvivl om, hvorvidt energiøerne kan etableres på under de ønskede forhold. 

Ifølge klimaaftalen skal de kommende energiøer tage udgangspunkt i principperne fra Energiaftale 2018, som fastslår at havvind så vidt muligt skal være markedsdrevet uden offentlig støtte. 

Men mens der skyder flere og flere vindmølleparker op på land uden nogen form for statsstøtte, så er det mere tvivlsomt, om energiøerne kan opføres uden støtte. 

- At tro, at energiøerne kan hænge økonomisk sammen, er på kort sigt ønsketænkning. Meget tyder på, at det kan blive nødvendigt med en form for statsstøtte. Det er ærgerligt, hvis projekterne falder, siger Poul Erik Morthorst, professor på Danmarks Tekniske Universitet og medlem af Klimarådet til Politiken

En prognose fra Cowi viser dog, at det stadig kan lade sig gøre at oprette de to energiøer uden statstøtte, men at det vil betyde, at elprisen kan stige markant for at man kan lokke investorer til projektet. 

Tidligere har et konsoritum bestående af PensionDanmark, PFA og SEAS-NVE meldt sig klar til at finansiere den ene af de to energiøer.

I et skriftligt svar til Politiken henviser Klimaministeriet til, at elprisen ventes at stige, fordi Danmark og nabolandene skal bruge mere strøm som led i den grønne omstilling.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet