Ekspertgruppe foreslår tre modeller for CO2-afgift
En ekspertgruppe foreslår tirsdag efter et års arbejde tre modeller for en ny CO2-afgift.
En opererer med ensartet afgift overalt, hvilket er den billigste måde for samfundet at mindske udledningen på.
To af modellerne er differentieret. Det vil friholde de største udledere som fx cementfabrikken Aalborg Portland, der ellers risikerer at måtte lukke, og i højere grad ramme de virksomheder, som udleder mindre, da de skal løfte en større del af byrden.
- Udledningerne er meget ulige fordelt. De fem største udledere står for 44 pct. af udledningen. Det er et opmærksomhedspunkt, vi vil tage højde for. Vi har ikke kunnet finde en model, der perfekt afvejer alle hensyn, så vi kommer til at præsentere flere modeller, siger professor i økonomi Michael Svarer. Han er formand for kommissionen.
Vil finde 3,5 mio. tons
Alle modellerne står til at mindske udledningen med 3,5 mio. ton frem mod 2030. Danmark mangler at planlægge for mere end ni mio. ton i øjeblikket for at nå det politiske mål.
Det er nu op til Folketingets partier at blive enige om, hvilken model de vil fortsætte med for at mindske udledningen.
Regeringspartiet Socialdemokratiet har tidligere været skeptisk over for CO2-afgifter. Men efter flere års politisk brydekamp tegner der sig et flertal for en afgift, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i årets nytårstale sagde, at der skulle være enighed om en CO2-afgift i år.
Hun lovede "en ny og ambitiøs afgift på CO2". Afgiften vil være det største bidrag til at mindske CO2-udledningen med 70 procent i 2030, hvilket er et politisk mål.
Ens afgift kan ramme produktionen
Det er samfundsøkonomisk billigst at vælge en ensartet sats for en ny CO2-afgift.
Men eksperterne i front frygter, at det vil føre til nedgang i produktionen blandt landets virksomheder og en risiko for, at de vil flytte produktionen til udlandet.
Michael Svarer dog mener ikke, at danske virksomheder behøver lukke som følge af et nyt CO2-afgiftssystem.
- Model to og tre er et afgiftsniveau, som er øget, men det er ikke i et omfang hvor de må lukke. Vi vurderer at dansk erhvervsliv godt kan udvikles på baggrund af de her modeller og ikke skal afvikles, siger han ved præsentation af de tre modeller, som ekspertgruppen foreslår.
De miljøøkonomiske vismænd har foreslået en ensartet CO2-afgift på 1.200 kroner per ton. Klimarådet har foreslået 1.500 kr.
Skema fra rapporten, som viser de tre modeller. Lækage skal forstås som risikoen for, at virksomheders produktion flytter til udlandet.
Læs hele udspillet her
Ritzau / ak