Eksplosioner i saudisk olieby
To olieanlæg 60 kilometer sydvest for den saudiske by Dhahran står 14. september 2019 i brand efter droneangreb, som houthi-militsen i Yemen tager skylden for.
Foto: Ritzau Scanpix

Eksplosioner i saudisk olieby

Houthi-militsen i Yemen siger, at den har sat langtrækkende raketter ind i angreb på saudisk hær og olieanlæg. Det kan påvirke prisen på nordsøolien.
8. MAR 2021 8.37

Eksplosioner har lydt i Saudi-Arabiens østlige by Dhahran. Det oplyser to lokale beboere til Reuters. 

Houthi-militsen i Yemen siger, at den har indsat 14 droner og affyret otte langtrækkende raketter mod saudiske olieanlæg og militære mål.

Det saudiske olieselskab Aramco har sit administrative center i Dhahran, og Saudi-Arabiens Østprovins er hjemsted for de fleste af Aramcos olieanlæg og eksportstationer.

Ifølge houthi-militsens talsmand var angrebene rettet mod Aramcos anlæg i Ras Tanura og militære baser ved Damman, Asir og Jazan.

Ras-Tanura er hjemsted for et olieraffinaderi og verdens største offshore udskibningsanlæg for olie. Eksplosionerne og uroligheder kan få betydninger for det samlede olieudbud og dermed også prisen for den amerikanske WTI-olie og nordsøolien. 

Angrebene er ikke bekræftet af den saudiske hær.

Nye uroligheder

Tidligere på dagen oplyste de statslige saudiske medier, at den saudiskledede militære koalition, der bekæmper de shiamuslimske houthier, havde skudt 12 armerede droner ned. Det fremgik ikke, hvor det var sket.

Det blev også meddelt, at to langtrækkende raketter rettet mod Jazan var uskadeliggjort.

Den arabiske koalition, som Saudi-Arabien leder, har siden 2015 ført krig mod houthi-militsen. Den støtter den sunnimuslimske regering i Yemen, som houthierne har fordrevet.

Krigen mod houthierne omtales ofte som en stedfortræderkrig. At målet er det overvejende shiamuslimske Iran, som støtter houthierne.

Et droneangreb i september 2019 syd for Dhahran satte store olieanlæg i brand. Houthierne tog ansvar for angrebet. Men det kom på et tidspunkt, hvor der var et højspændt forhold mellem USA's præsident Donald Trump og Iran.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet