En tur til Kriegers Flak for bornholmerne skal skabe lokal stolthed
Hurtigfærgen Hammershus ved Kriegers Flak.
Foto: Rønne Havn/Kristoffer Linus (Filmfolket)

En tur til Kriegers Flak for bornholmerne skal skabe lokal stolthed

Pensionister, skoleelever og de udvalgte fik muligeden for se Danmarks største havvindmøllepark på en dagssejlads fra Rønne Havn.
9. SEP 2021 14.43

Hurtigfærgen Hammershus sejler sædvanligvis frem og tilbage mellem Rønne og Køge Havn, men i dag har den fået en særopgave. Trekløveret af energikoncernen Vattenfall, vindmølleproducenten Siemens Gamesa og Rønne Havn ville vise bornholmerne, hvordan Danmarks og faktisk hele Skandinaviens største havvindmøllepark Kriegers Flak ser ud. U

dskibningsaktiviteterne er nemlig foregået fra Rønne Havn. Her har både de lokale beboere og leverandører kunne følge arbejdets gang siden det begyndte i december 2020 til det hele var ryddet op og afsluttet i august på sitet. Nu kan de så komme helt tæt på Danmarks nye havvindmøllepark.

250 bornholmske pensionister har fået plads på sammen med 100 skoleelever og en blandet skare af lokale leverandører, branche folk og journalister, danner turens 450 deltagere. Projektchef for Kriegers Flak Bent Rasmussen fra Siemens Gemesa falder tydeligvis i de bornholmske pensionisters smag med sit afslappede jyske væsen. Men hemmeligheder som, hvad strømmer fra vindmølleparken koster, kan projektchefen ikke fortælle.

- Kriegers Flak kommer til at kunne levere strøm til 600.000 husstande. Det har taget 15 timer at installere hver mølle på havet, og vi har haft to hold teknikkere a 14 mand, som har arbejdet i 12 timersskift, fortæller Bent Rasmussen.

Han glæder sig allerede til det næste projekt og det kommende arbejde med vindmølleparken Vesterhav Nord og Syd, der forventes påbegyndt i 2023. En ting er dog meget vigtigt for Bent Rasmussen, og det har noget med nationalitet at gøre.

- Siemens Gamesa er måske et tysk navn, men 80 pct. af vindmøllerne her kommer fra Danmark. Vingerne er fra Aalborg, nacellerne er fra Brande, det er kun navet, der er fra Cuxhafen i Tyskland, fortæller Bent Rasmussen.

Det med størrelsen

En af de lokale leverandører fra Bornholm er adm. direktør fra Sydhavnens Motorværksted i Rønne. Arbejdet har sikret beskæftigelse til fire mand gennem coronatiden i firmaet med 21 ansatte.

Derfor er Claus Andersen med på dagens tur til Kriegers Flak og under check-in blev han mødt med hjertelighed af Siemens Gamesas nordiske kommunikations- og publicaffairschef Frederikke Tømmergaard.

- Sydhavnens Motorværksted, tak for det godt arbejde, sagde hun, fortæller Claus Andersen, der er tydeligvis er påskønner rosen for det veludførte arbejde.

Direktøren glæder sig til at se Krigers Flak glæder, men allerede langt inden HF Hammershus når frem, kender han et problem.

 - Man har ikke fantasi til ar forstille sig, hvor store de er. Man kan gå inde vinger, der har en diameter på omkring fem meter, fortæller Claus Andersen, der får helt ret med sin fagkundskab og profeti.

Da HF Hammershus ligger ved vindmøller kan kan ikke se, at de er 188 meter høje og vingerne er 81,4 meter høje eller, at den samlede vingediameter er på hele 164 meter.

Det er ganske enkelt helt umuligt at bedømme størrelsesforholdet uden et sammenligningsgrundlag.

Tur skal skabe vindmølle-glæde

Aftenen forinden på den lokale vinbar viser den vinkyndige tjener også, at Danmarks største havvindmøllepark kan levere strøm til 16 pct. af det danske strømbehov og være ganske ukendt.

- Krigers Flak, hvad er det, spørger han mens han skænker et glas sauvignon blanc til retten med blomkål og krabbekød.

Vigtigheden af at arrangere en tur som denne til Kriegers Flak er der ingen tvivl om for Rønne Havn adm. Thomas Bendtsen, der er en af tur-arrangørerne og tilhører.

- Vores generation havde kraftværkerne, nu skal de unge se skiftet. Vindmøllerne er en del af de kommende generations kraftværk, fortæller Thomas Bendtsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet