Energikrise på sydafrikansk
Cape Towns kommunale energichef Kadri Nassiep fortalte, at der er et samarbejde mellem Green Lab og byen Cape Town.
Foto: Torben Meyer/ Esbjerg Kommune

Energikrise på sydafrikansk

Mens vi i Danmark er plaget af en energikrise, så er det en anden energikrise, der hersker i Sydafrika. Måske er der dansk hjælp på vej – på sigt.
10. OKT 2022 11.02

- Vi har en energikrise i Sydafrika, lyder det fra executive director energy Kadri Nassiep fra Cape Town, der deltager i World Energy Cities Partnership symposium, da jeg tager plads ved siden af ham i en af pauserne.

Det er dog ikke samme slags energikrise, som vi netop nu har i Danmark med stigende energipriser.

- Hvis det bare var prisen, det offentligt ejede energiselskab Eskom vil hæve priserne med 36 pct. - men jeg er sikker på, at det får de ikke lov til det. Nej, vi har en helt anden energikrise, for der er store problemer med black-outs, lyder det fra Kadri Nassiep, der er byen Cape Towns energichef.

Det er ikke en helt lille by, der er tale om, for Cape Town med forstæder har i omegnen af 3,7 mio. indbyggere. Så der er i den grad behov for energi til byen. Men, det er ikke kun i Cape Town, der er problemer.

- Eskom har egentlig en produktionskapacitet på hele 50 GW i hele Sydafrika, hvoraf det meste kommer fra kulfyrede kraftværker. Men mange af kraftværkerne er gamle og lukket på grund af vedligeholdelsesarbejde, fortæller Kadri Nassiep.

Det gør, at energiforsyningen på de 50 pct. slet ikke bliver nået i et land med over 59 mio. indbyggere – tværtimod endda.

- 21 GW produktion af vores kulkraftværker er konstant ude af drift, og derfor bliver vi også nødt til at bruge dieselkraftværker. Vi har en lang vej foran os, forklarer Kadri Nassiep, der dog kan se lyspunkter også i klimakampen i sin by.

- I Cape Town kommer vi til at have et netto nul-udledning af CO2 i byens offentlige bygninger i 2030 og en total nul-udledning i 2050, fortæller han.

Green Lab Skive giver håb om hurtig PtX

Det er også en energikilde, som der er nærmest uudtømmelig i Cape Town.

- Vi har nok af sol, så på sigt kigger vi ind i et overskud af solenergi til PtX. Og vi får et nyt solcelleanlæg i 2024, siger Kadri Nassiep.

Samtidig kommer byen til udlicitere 200 MW energiproduktion.

- Det kommer vi til at gøre inden 2030, fortæller Kadri Nassiep, inden pausen i symposiet er overstået.

Ikke lang efter er det Kadri Nassieps tur til at få ordet til symposiumet, og han kan fortælle om et samarbejde, der giver ham håb.

- Green Lab i Skive har fået PtX op at køre på to år, og det er fantastisk. Vi har et samarbejde med Green Lab i Skive, så vi håber, det kan gøres på to år hos os også, lyder det optimistisk fra Kadri Nassiep.

Tilmeld dig nyhedsbrevet