Energiøer: Giver mere stabile elpriser på sigt
Hanne Storm Edlefsen er vicedirektør for energiøerne. Hvor forberedelserne er i fuld gang med at sikre infrastrukturen til strømmen, der skal gennem øerne.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Energiøer: Giver mere stabile elpriser på sigt

Planlægningen er i fuld gang til, når Danmark får sine to energiøer. De kommer til at give høj forsyningssikkerhed og lavere strømpriser - men ikke altid.
12. MAJ 2022 14.45

Planlægningen er i fuld gang hos Energinet, der har ansvaret for infrastrukturen omkring de to kommende energiøer. Den ene ø kommer til at ligge i Nordsøen og den anden på Bornholm. I Energinets hovedsæde i Erritsø ved Fredericia er Hanne Storm Edlefsen vicedirektør for energiøerne. Arbejdet er i fuld gang, og det er et større koordinationsarbejde alene for øen i Nordsøen.

- Vi har ansvaret infrastrukturen. Hovedelementet er, at der er forbindelse til udlandet i både nordgående og sydlig retning. Det betyder, vi opnår høj forsyningsikkerhed og stabilitet. Når først forbindelserne og øen er klar, så betyder det lavere priser. Men man kan ikke love lave priser hele tiden, siger Hanne Storm Edlefsen.

De sidste par år er blevet brugt på at forbederede et kabel mellem energiøen og det europæiske kontinent.

- Der er nu lavet en aftale med Belgien, som er faldet endelig på plads. Det næste vi skal finde ud af er, hvordan ejerskabet af kablerne skal være og en fordeling af energien og handelsmulighederne. Vi kigger også på et kabel til Norge, så der kan blive en forbindelse mellem Norge, Danmark og Belgien, fortæller hun.

Når flere lande skal arbejde sammen om forbundne kabler, så er der en del koordinering.

- Vi arbejder på teknologien. Samtidig drøfter vi, hvem der skal gøre hvad, hvis et kabel eksempelvis går i stykker, forklarer Hanne Storm Edlefsen.

Belgien kommer først

Danmark er ikke det eneste land, der planlægger en energiø, for det gør samarbejdspartneren Belgien også, der er længere fremme.

- Belgien kommer til at komme først, for de laver en simpelere løsning. Den danske energiø bliver en mere kompleks innovationszone, der kan huse fx PtX på øen. Man laver ikke en simpel ø, fortæller Hanne Storm Edlefsen.

I Danmark skal det være et private-public-partnership, hvor 50,1 pct. kommer til at være offentlig ejet. Øen bliver en innovationszone, mens energien kommer fra de omkringliggende vindmøller.

- Det er et opsamlingspunkt, og vi skal huske, det er derfor vi bygger den. Det handler om at komme op i fart med den grønne omstilling, siger vicedirektøren.

Søkablet der kommer til at gå fra energiøen kommer til at gå hele vejen til Revsing i Vejen Kommune, hvor Energinet har forslået at placere den kommende omformerstation.

- Vi er ved at lave beslutningsgrundlaget for hele el-infrastrukturen, fortæller hun.

Undersøgelser af havbunden

Forberedelserne foregår også på helt andre måder ude på Nordsøen.

- Vi laver forundersøgelser 40 meter nede i havbunden. Og vi tager prøver af faunaen og billeder af havbunden. Der har også været søslaget Jyllandslaget i første verdenskrig i området. Vi har også fundet en engelsk ubåd fra anden verdenskrig, her er der gravfreden for 40 engelske søfolk, der skal tages hensyn til, fortæller Hanne Storm Edlefsen.

Energiø Bornholm

Mens der skal bygges en ø i Nordsøen, så er det anderledes let med Østersøen, hvor Bornholm bliver til energiøen.

- Bornholm er opsamlingspunktet. Vi har allerede en samarbejdsaftale med Tyskland, og vi er i dialog med svenskerne om en handelsaftale og et nyt kabel, fortæller hun og fortsætter.

- Vi er også i dialog med kommunen på Bornholm om et område på mellem 30-50 hektar.

Strømmen fra Energiø Bornholm skal føres til en planlagt omformerstation ved Solhøj i Ishøj Kommune, og her er der ikke den store lyst til bliver vært for den del af infrastrukturen. Der er dog gode grunde til netop den placering.

- I Solhøj skal vi ikke til at lægge flere kabler, og det er tæt på forbrugerne, forklarer Hanne Storm Edlefsen.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet