Nye regler for varmepumper:
Energiselskab råder til årlige eftersyn
I sommers trådte nye regler om varmepumper i kraft. Det betyder helt konkret, at langt færre varmepumper nu er underlagt et lovpligtigt eftersyn. Det skriver Energi Fyn i en pressemeddelelse.
Det hidtidige krav om et årligt eftersyn af ens luft til vand varmepumpe er således ændret til kun at være et krav hvert andet år, og kun hvis varmepumpen indeholder 3-5 kg kølemiddel. Dette trådte i kraft den 1. juli 2024.
Det lyder umiddelbart som et fint tiltag, der gør det nemmere at være varmepumpeejer. Intentionen fejler da heller ikke noget. Men i praksis kommer de nye regler til at betyde, at der vil være flere varmepumpeejere, som nu risikerer at stå tilbage med håret i postkassen rent økonomisk.
Det skyldes, at der er to uhensigtsmæssige konsekvenser, når eftersynets frekvens er ændret: Både levetid og garanti på varmepumpen ryger nemlig ud ad vinduet. Mange producenter kræver et årligt eftersyn fra en fagperson for at opretholde din garanti. Det er derfor en god idé fortsat at få sin varmepumpe serviceret årligt og i øvrigt at rådføre sig med en faguddannet montør, en varmepumperådgiver eller spørge der, hvor du har købt din varmepumpe, hvis du er i tvivl om noget.
Behold de årlige eftersyn
Et regelmæssig eftersyn sikrer, at varmepumpen fungerer optimalt, og at du opnår den bedst mulige driftsøkonomi. Anbefalingen bør derfor ikke være at reducere sine eftersyn eller helt at droppe dem. Resultatet kan ende med, at varmepumpen får nedbrud, en nedsat ydeevne, en lavere levetid, og så er der risiko for, at varmepumpens kølemiddel slipper ud, fordi pumpen ikke bliver serviceret rigtigt, og måske ikke bliver korrekt indreguleret.
For den enkelte varmepumpeejer kan det have stor betydning for pengepungen. Anskaffelsen af en varmepumpe er næppe et greb i lommen for de fleste, så det er helt essentielt, at varmepumpen kan holde mange, mange år frem i tiden.
Set i et større perspektiv er dårligt vedligehold, nedbrud og udskiftning heller ikke noget, der rimer særlig godt på grøn omstilling.
jel