Energy Cluster Denmark hædrer undervandsrobot som Årets Innovationsprojekt
Det blev undervandsrobotten Acomar, som medlemmerne af Energy Cluster Denmark stemte ind som vinder af energiklyngens 'Årets Innovationsprojekt 2024', som netop er blevet uddelt på energiklyngens årsmøde i Crowne Plaza Copenhagen Towers i København. Det oplyser Energy Cluster Denmark i en pressemeddelelse.
Acomar er en robot, som kan fjerne muslinger og andre marine begroninger fra konstruktioner offshore, hvilket både sparer tid og penge, reducerer miljøbelastningen og mindsker risici.
Samtidig er den et projekt, som er født af den danske innovationsmodel med virksomheder, universiteter og klyngeorganisationen, som i fællesskab løser en konkret udfordring.
Konkret står SubC Partner, Sihm Højtryk, Mati2ilt, Siemens, TOTAL E&P Danmark A/S, Aalborg Universitet, EIVA og ECD, bag udviklingen af Acomar. Projektet er desuden støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).
- Acomar er et skoleeksempel på, at vi med efterspurgt innovation, drevet frem af kloge og innovative virksomheder og erhvervsfremmende støttekroner, kan gøre en reel forskel og skabe resultater, som kan måles, siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark om kåringen af Acomar-projektet. Hun fortsætter:
- Lige nu bruger energivirksomheder hvert år et trecifret millionbeløb på at fjerne marine begroninger – alene i Nordsøen. Acomar-robotten vil reducere omkostningerne ved marin afrensning med 30-40 pct., og dermed gøre den samlede pris på grøn energiproduktion væsentligt billigere, siger hun.
Udover Acomar-projektet var også Biogas PtX og DecomBlades nomineret til prisen.
De nominerede til Årets Innovationsprojekt 2024:
ACOMAR (Vinder):
En specialdesignet undervandsrobot, der autonomt kan inspicere og fjerne marine begroninger offshore. Teknologien kan arbejde uafhængigt af store miljøbelastende fartøjer, som bruges til afrensningsopgaven offshore i dag. Robotten kan sættes i drift direkte fra et vindmøllefundament eller en olie- og gasplatform, og kræver kun en tilgængelig support-funktion, mens opgaven udføres. Det forventes, at konceptet vil reducere omkostningerne ved afrensning med 30-40 procent.
Partnere i ACOMAR var: Siemens Gamesa Renewable Energy, TotalEnergies Danmark, SubC Partner, Mati2ilt, SIHM Højtryk, EIVA og Aalborg Universitet. Acomar blev støttet af Den Europæiske Fond for Regional Udvikling.
Biogas PtX – E-metan
Verdens første biologiske Power-to-X-anlæg, der på kommerciel basis øger produktionen af biogas via elektrolyse og biologisk metanisering. En særlig gevinst ved anlægget i Glansager er, at det kan tændes og slukkes efter behov, når der fx er overskud af strøm fra grønne energikilder. Dermed er anlægget med til at balancere energisystemet, når der produceres mere grøn strøm, end der forbruges.
Projektet blev støttet af midler fra REACT-EU-programmet, og partnerne var: Nature Energy, X Automation og Syddansk Universitet.
DecomBlades
Øget cirkulær produktion af vindmøllevinger i vindindustriens værdikæde. Partnerne har adskilt vingemateriale i en pyrolyseproces, hvor den genanvendte glasfiber fra udtjente vinger er anvendt til smeltning af stærkere glasfibre, der kan bruges i produktion af nye vindmøllevinger. Et resultat fra DecomBlades er også industrielle materialepas for udtjente vinger, der gør det enkelt for genvindingsvirksomheder, der skal håndtere vingerne, at skille dem ad, når de skal genbruges.
Partnerkredsen bag DecomBlades bestod af: Ørsted, LM Wind Power, Vestas, Siemens Gamesa, FLSmidth, MAKEEN Energy, HJ Hansen Recycling, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Projektet modtog støtte fra Innovationsfonden.
Kilde Energy Cluster Denmark
amp