Enhedslisten og FH efterlyser plan for grønne job
Den grønne omstilling kræver mere end bare politiske ambitioner og løfter.
Foto: Henning Bagger, BAG, Ritzau Scanpix

Enhedslisten og FH efterlyser plan for grønne job

Regeringen bruger frygt for jobtab som undskyldning for manglende klimahandling, mener EL, som kræver jobplan. Fagbevægelsens Hovedorganisation frygter, at den grønne omstilling kan komme til at mangle faglærte.
3. MAJ 2021 8.23

Regeringen har glemt arbejdspladserne i deres klimahandleplaner, og derfor må der lægges en plan for at skabe grønne job i Danmark.

Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. Ifølge hende mangler der overblik over, hvilke job, den grønne omstilling vil koste, og hvilke, den vil skabe.

- Der er blevet tænkt i klimasiloer fremfor at sikre, at vi samtidig med at reducere CO2-udledningen også skaber grønne job, siger hun.

Mai Villadsen mener, at regeringen har brugt frygten for at miste arbejdspladser som undskyldning for at udsætte den grønne omstilling. Ifølge Villadsen kan de grønne job findes i både det offentlige og det private.

- Det kan være i forhold til at energieffektivisere vores bygninger, altså håndværkerjob. Det kan også være omlægning af toginfrastruktur eller job inden for genbrug, reparation og naturgenoprettelse, siger hun.

Ordføreren henviser til Nordsø-aftalen, der sikrer et stop for olieudvinding i Nordsøen i 2050. Aftalen betyder slutningen af en epoke for Esbjerg, som har levet godt af at huse og servicere nogle af de største aktører inden for olie- og gasindustrien.

- Her laver man efteruddannelse for folk, så dem, der vil, kan arbejde videre andre steder, for eksempel i vindmølleindustrien. Sådan en plan var klog, og det skal vi have for hele landet, siger Mai Villadsen.

Regeringen: "Spændende tanker"

Udmeldingen fra Enhedslisten er "spændende tanker", siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Information. 

Men han genkender ikke kritikken af, at regeringen bruger manglende arbejdspladser som undskyldning. Desuden, siger han, har regeringen sammen med blandt andre Enhedslisten afsat midler til initiativer, der skal skabe job.

- Vi har allerede lavet mange aftaler, og hvis man summer det sammen, vil Mai Villadsen også kunne se, at vi er rigtig godt i gang, siger han til Information.

Mai Villadsen tvivler ikke på, at den grønne omstilling og de foreløbige aftaler vil kaste job af sig.

- Men vi har ikke et overblik over hvor mange, hvorhenne og hvornår. Så vi risikerer, at der står nogle mennesker, som mister deres arbejde og ikke er efteruddannede til at gå hen i et nyt job, siger hun.

Ungeklimarådet og FH i fælles opråb

Den grønne omstilling kræver dog ikke kun politiske ambitioner og midler, men også hænder, der kan føre omstillingen ud i livet. 

Ifølge en analyse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Energi kræver det mere end 200.000 årsværk at opfylde 2030-målet – og en stor del af det arbejde udføres af faglærte. Det er dog for få unge og voksne, der vælger at få en erhvervsuddannelse, og ifølge Arbejderbevægelses Erhvervsråd kommer Danmark til at mangle 99.000 faglærte i 2030. 

Derfor sender Ungeklimarådet og FH et fælles opråb til Christiansborg at styrke uddannelse, opkvalificering og omskoling. 

"Gør op med utrygheden, og sørg for, at den grønne omstilling foregår på ordnede vilkår. Sørg for, at de unge bliver inddraget, når forandringen skal ske i praksis på erhvervsskolerne. Så skal I se stoltheden over de grønne løsninger blomstre og tiltrække flere unge til de nødvendige fag," skriver Monika Skadborg og Lizette Risgaard i et indlæg til Information og fortsætter:

"Endelig er det et must, at arbejdsgiverne opretter tilstrækkeligt mange lærepladser til fremtidens arbejdskraft. Vores grønne omstilling har nemlig brug for en ny generation af stærke faglærte."

esl/Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet