Equinor køber stor bid af Ørsted
Den danske stat er stadig hovedaktionær i Ørsted. (Arkivfoto.)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Equinor køber stor bid af Ørsted

Norske Equinor køber 9,8 pct. af aktierne i Ørsted og bliver næststørste aktionær efter den danske stat.
7. OKT 2024 12.30

OPDATERET: Den norske oliegigant Equinor køber knap en tiendedel af det danske energiselskab Ørsted. Det skriver Equinor i en selskabsmeddelelse.

Helt nøjagtigt har det norske selskab købt 9,8 pct. af aktierne i Ørsted. Baseret på fredagens lukkekurs har Equinors ejerandel en værdi på omkring 2,5 mia. dollar, lyder det. Det svarer til cirka 17 mia. kr.

Med opkøbet bliver Equinor den næststørste aktionær i Ørsted. Det er kun den danske stat, der ejer en større andel. Den danske stat ejer 50,1 pct. af aktierne i Ørsted.

- Denne investering er i tråd med Equinors strategi om værdidrevet vækst inden for vedvarende energi, siger Equinors topchef, Anders Opedal, i meddelelsen.

Equinor ser bl.a. perspektiver i Ørsteds store havvind portefølje på trods af at branchen i øjeblikket oplever problemer. 

- Denne investering er i tråd med Equinors strategi om værdidrevet vækst inden for vedvarende energi. Havvindindustrien står i øjeblikket over for en række udfordringer, men vi er fortsat sikre på de langsigtede udsigter for sektoren, og den afgørende rolle havvind vil spille i energiomstillingen, siger Opedal.

Equinor bakker op om Ørsteds strategi og ledelse og vil ikke søge en plads i bestyrelsen, lyder det.

Det norske selskab har desuden tænkt sig at øge sit ejerskab til 10 pct., hvis myndighederne godkender det. Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om at øge andelen yderligere, skriver Equinor.

Efter meldingen om købet stiger Ørsted-aktien på fondsbørsen i København. Omkring klokken 12.45 står selskabet til en stigning på 3,9 pct.

Ramt af udfordringer

Ørsted har i løbet af det seneste år været ramt af en række udfordringer. Tilbage i efteråret 2023 droppede Ørsted at opføre vindmølleparkerne Ocean Wind 1 og 2 i USA. Det betød en nedskrivning på 28,4 milliarder kroner.

Det skyldtes, at projekterne var blevet langt dyrere at opføre på grund af forsinkelser i forsyningskæder og stigende renter. Siden har Ørsted droppet eller udskudt flere projekter. Særligt projekter i forbindelse med grønne brændstoffer er faldet på stribe.

Siden foråret 2023 har Ørsted droppet 6 ud af 11 af sine brintprojekter. Det fortalte Rasmus Errboe, som er kommerciel direktør i Ørsted, i et interview med Finans i slutningen af september.


/ritzau/amp
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet