Esbjergværket:
Et år tilbage i dag – men kedlen buldrer derudad med positive vibes
Når vejen er god, så betyder målet mindre. Om noget så passer det på stemningen, som Jane Kjærgaard og Søren Lindblad fra Esbjergværket udstråler. De to kollegaer har arbejdet på kulkraftværket siden 1983 og 1990, og de skal være med frem til den 31. marts 2023 klokken 23:59, hvor værket endeligt lukker.
Det er ejeren Ørsted, der har taget en beslutning om at satse på den grønne energi frem for det fossile brændstof kul. Esbjergværket er et af verden mest effektive værker på grund af kølingen med havvand. Det er mere effektivt end de tyske kulkraftværker, der har de karakteristiske køletårne og langt mere effektiv end størstedelen af verdens kulfyrede værker, der ligger Fjernøsten. Men der er ikke en flig af utilfredshed med beslutningen hos de to medarbejdere.
- Vi skal ikke tage stilling til, om det er uretfærdigt. Vi har selv sagt ja til at blive her til værket lukker. Jeg har da fx også en ung kollega på 36 år, der siger, han gerne vil blive her og få erfaringen, fortæller 58-årige Søren Lindblad.
Han er maskinmester og arbejder sammen med en maskinmesterkollega i kraftværkets kontrolrum. Der er nemlig altid to maskinmestre på arbejde, når værket er i drift hele døgnet og året rundt.
Da han blev ansat i 1990 , var det som afløser i blok 1 og 2 af værket, der i dag for længst er revet ned. Forholdet til den nuværende blok 3 er da også helt specielt.
- Jeg var med til at stikke ild her i 1992, og jeg kommer til at være med til at lukke også, fortæller Søren Lindblad om da han var med til at tænde op for de første kul på kedlen samme år som Danmark blev Europamester i fodbold.
Og man mærker og hører kun hans glæde og faglige stolthed over at være en del af det arbejdet med forsyningssikkerhedenden af energi, der også bliver betegnet som kritisk infrastuktur i det danske samfund.
En del af hans arbejde er at sørge for, at enkelte områder af kraftværket er sikre at arbejde på, når der kommer eksterne håndværkere ind for at arbejde. Kodeordet på Esbjergværket er nemlig sikkerhed. Der er ingen undtagelser, og mottoet siger alt: The safe way or no way.
- Det er sikkerhedskulturen fra offshore, der er kommet onshore her hos os for cirka 15 år siden, forklarer maskinmesteren.
Veltikkende værk
Der er i dag 48 ansatte på værket, der tidligere havde op til cirka 650 medarbejdere, da det daværende Vestkraft også ejede og drev Herning- og Måbjergværket. Dengang lå en lang række funktioner internt på værket i Esbjerg. I dag er Esbjergværket en del af Ørsted, og nogle funktioner bliver varetaget fra hovedsædet i Skærbæk, mens andre bliver hyret ind efter behov. Her er sikkerheden igen en væsentlig faktor, for det kræver en større koordination og planlægning at hente de rigtige håndværkere og specialister ind på det rigtige tidspunkt. Kvalifikationer, sikkerhedstilladelser og tidsvinduer skal passes sammen, og det er nærmest som at få et schweizisk urværk til at tikke rigtigt.
Det er 56-årige Jane Kjærgaards arbejde, for hun er tildeler i værkets vedligeholdelsesteam. Hendes karriere begyndte allerede i 1983.
- Jeg begyndte som piccoline som 18-årig, inden jeg blev kontorelev. Siden har jeg været i regnskabsafdelingen, indkøb og nu i planlægningafdelingen. Dengang var det jo sådan et job, som man havde for livet, hvis man ikke tog af kassen, fortæller Jane Kjærgaard, der ikke står tilbage for sin kollega med et positivt livssyn, selvom det også har været et arbejdsliv med usikkerhed til tider.
Det har hun fundet sin egen måde at håndtere den oplevelse på.
- Der har været 14 fyringsrunder i min tid, og jeg kom frem til, at jeg jo selv har valgt, jeg vil være her. I dag kan jeg slet ikke forholde mig til, der kun er et år tilbage forklarer hun.
Tilbudt andet job i Ørsted
Både Jane Kjærgaard og Søren Lindblad har sagt ja til at blive helt til værket lukker. Men de har også takket nej til at tage imod en stilling et andet sted hos Ørsted fx i Skærbæk, der ligger 85 km væk.
- Det er lidt forkælet at sige, men jeg vil ikke bruge ti en halv time på transport af min fritid hver uge, siger Jane Kjærgaard, der bor Esbjerg.
Hun lyder sikker på, at der nok skal kunne findes nyt job i Esbjerg. Både hun og kollegaen har seks måneders opsigelse fra den 31. marts 2023, og de er fritstillede opsigelsesperioden. Søren Lindblad ser rigeligt med muligheder i Esbjerg.
- Fem af vores maskinmestre er gået til DIN Forsyning de sidste to år, og jeg tror på, der kommer mange muligheder for en maskinmester som mig indenfor procesanlæg de kommende år, siger Søren Lindblad og nævner både de PtX-anlæg, der er på tegnebrættet i Esbjerg og havvarmepumpen og flisfyret, der er på vej til DIN Forsyning.
Der er rift om maskinmestre, men hvis alt andet skulle glippe, så har han en alternativ for sommeren 2023 efter lukningen med udgangspunkt fra hjemmet i Tarp.
- Jeg kan tage min cykel og cykle i retning af Varde, Ribe, eller hvorhen jeg har lyst til, siger Søren Lindblad.
Men mest af alt, så mærker man også på ham, og han bare er glad for sit arbejde her, nu og den tid, der er tilbage. Og interessen for at få arbejde på Esbjergværket er der stadig, selvom det kan er for et år.
- Vi får mange ansøgninger, selvom det kun er for et år, fortæller Jane Kjærgaard.
Medarbejdertilfredsheden er som sikkerheden en del af Esbjergværket og Ørsteds DNA – og det bliver nævnt årligt i selskabets årsrapporter overfor investorer og aktionærer.
Hos Jane Kjærgaard og Søren Lindblad virker det som nærværende jobglæde, der er helt nede på jorden og ærlig.
- Vi spiser altså ikke chili for at holde humøret oppe, siger Jane Kjærgaard om stemningen, der bare er naturlig god.
Rettelse: Af en tidligere version var alderen på de medarbejdere på Esbjergværket byttet om. Det er nu rettet, Jane Kjærgaard er 56 år og Søren Lindblad er 58 år.