Hanstholm Havn:
Et uheldigt forår er slut – nu er der ny optimisme
Det er kun gået lidt over et halvt år, siden jeg sidste sad hos direktør Jesper Pedersen. Udover skibsgulvet og havneudsigten er alt dog forandret på andengenerationsejeren af Hanstholm Skibssmedies kontor. Alt er helt nyt og topmoderne indrettet.
Det er ikke kun kontoret, der har været udsat for forandringen, for Hanstholm Havn har i den grad været ude i omvæltninger. Først blev den forhenværende toppolitiker Kristian Jensen formand, for Hanstholm Havn og efter kun en uge trak han sig fra posten. En stilling som CEO for Greenpower Denmark var mere attraktiv og uforeneligt med formandshvervet. Det var endda kun begyndelsen på uheldene, for i samme forår meldte havnens direktør Nils Skeby sin afgang.
Sidst men ikke mindst kunne den nytiltrådte formand for havnen Michael Svane melde om et underskud på ikke mindre end 17,6 mio. kr. i 2021 foruden gælden fra havneudvidelsen på 630 mio. kr. Nedgang i fiskeriet og Brexit var skyld i underskuddet.
- Det eneste, vi ikke må gøre nu, er at begynde at spare, så går det helt galt, lyder det allerede fra Jesper Pedersen i telefonen, da vi aftaler interviewet.
Den holdning er ikke ændret få dage efter på direktørens kontor, men der er alligevel sket noget.
- Jeg er nok mere optimistisk nu, end jeg lige gav udtryk for, siger Jesper Pedersen med en god grund.
- Jeg har haft en dialog med en stor udenlandsk investor, der ser store muligheder her. Men det kræver, vi selv investerer penge først. Det koster penge at tjene penge, og jeg ser mange muligheder for udvikling på grund af vores placering, siger Jesper Pedersen.
Det uheldige forår
Uheldene, der er regnet ned over havnen gennem foråret, er dog også vigtige for at forstå Jesper Pedersens optimisme. Det begyndte faktisk med noget godt, da den forhenværende udenrigsminister og finansminister Kristian Jensen blev formand for havnen.
- Først kom Kristian Jensen, og vi var helt oppe at flyve. En uge efter var vi til en forsamling i fiskeriforeningen, da vi fik beskeden om, at han havde trukket sig. Vi var alle noget lange i hovedet, for nu var det hele faldet sammen igen, fortæller Jesper Pedersen, der ikke klandrer Kristian Jensen for beslutningen.
Men da Nils Skeby derefter stoppede, så var der endnu mere lange ansigter.
- Det er ikke en overnight proces at skifte direktør. Vi lægger os fladt ned for et godt samarbejde med havnen direktør, men udskiftninger kan vi ikke blive ved med at holde til, siger Jesper Pedersen, der allerede sidste år advarede om: Vi skal holde fast i havnens direktør!
Havnen havde på det tidpunkt haft hele seks forskellige direktører på otte år.
Før og efter Nils Skeby
Nils Skeby havde under hele sin ansættelse bopæl i Middelfart. Begrundelse for at stoppe var, at han kun havde lovet at blive på posten i to år, og de var gået og løftet opfyldt.
Selvom Jesper Pedersen er ærgerlig over Nils Skebys afgang, så er der kun roser til den nu forhenværende direktør.
- Jeg har dyb respekt for den mand, og det han har gjort for havnen. Nils har gjort et virkeligt godt stykke arbejde for havnen sammen med bestyrelsen, siger Jesper Pedersen.
Nils Skeby har i sin tid fået opstartet et havneråd og en dialog med borgerne i Hanstholm. Samtidig er der blevet blevet lavet planer for en energiklynge med PtX, der er mundet ud i en hensigterklæring med European Energy. Nils Skeby arbejder i dag som konsulent i Middelfart.
- Nils har sat en masse gode projekter i gang, og nu er retningen sat, så vi står meget bedre i dag end før, fortæller Jesper Pedersen og uddyber.
- Før var det sådan, at vi sad og pegede fingre ad hinanden, sådan er det ikke mere nu. Det er Nils’ fortjeneste, at havnens ledelse, bestyrelsen, os brugere og kommunen arbejder sammen. Det er et symbiotisk forhold, hvor alle kun vil det bedste for havnen. Men det er vigtigt, det samarbejder fortsætter. Det er ærgerligt, vi ikke har haft den dialog for år tilbage, siger Jesper Pedersen.
Der skal satses – ikke spares
Han har også allerede haft sit første møde med den nye bestyrelsesformand Michael Svane.
- Det er min opfattelse, han godt ved, man ikke kan spare sig ud af det. Vi har en havn, det kun har spillet på en hest, og det er fiskeriet. Vi er fanget i, der er mindre indtjening, fordi det går dårligt med fiskeriet. Derfor er det vigtigt, at vi er klar til at investere, for ellers kommer der til at være stilstand. Og det er i sidste ende borgernes penge, siger Jesper Pedersen om havnens gæld i den kommunalt ejede havn.
Han er heller ikke i tvivl om, hvad der skal satses på.
- Vi skal spille på flere heste nu. Jeg ser gode muligheder for både CCS og PtX her på havnen, men samtidig skal vi udvikle fiskeriet videre. Byen og havnen ligger naturligt adskilt, og det gør, at vi har mange muligheder, siger Jesper Pedersen og vender tilbage til det altafgørende.
- Man bliver nødt til fra kommunens side at acceptere, man ikke kan spare sig ud af det her. Vi skal have penge for få arbejdsro. Det koster penge at tjene penge, og vi er selvfølgelig også selv villige til at lægge hånden på kogepladen for havnens bedste, siger Jesper Pedersen.