Festdag på Tyra II
Det er intet mindre end kulminationen på hele fem års arbejde og forberedelse, der indenfor det næste døgn kommer til at udspille sig på Nordsøen.
I går morges ankom de første tre produktionsplatforme til Tyra-feltet fra Singapore. Det er de to såkaldte brøndhovedplatforme og én stigrørsplatform.
- Sørejsen er gået helt præcist efter planen hele vejen igennem, fortæller Morten Hesselager Pedersen, der er chef for arbejdet Tyra-genopbygningen hos TotalEnergies.
Ved Tyra-feltet ligger det ventende kranskib Sleipnir allerede klar til at klare løfteopgaverne, der kommer til at foregå henover de næste tre uger. Hovedopgaven med at løfte den tre platforme kommer dog til at gå meget, meget hurtigere.
- Vi kommer til at løfte platformene på plads indenfor de kommende dage, og det er kulminationen af fem års arbejde og forberedelser. Det er super spændende, det vi er i gang med, fortæller Morten Hesselager Pedersen, og der er ingen tvivl om, at der er både stolthed og glæde i stemmen hos Total-chefen i den anden ende af telefonforbindelsen.
Færre hænder offshore og mindre CO2-udledning
På det nye Tyra II kommer der til arbejde færre mennesker end på det oprindelige Tyra-felt.
- Vi lægger her fundamentet til, hvad der kommer til at være et af verdens mest teknologisk moderne gas-felter. Vi bruger blandt andet big data til at få en mere effektiv produktion, og det betyder vi kan reducere CO2-udledningen fra det nye felt med 30 pct., fortæller Morten Hesselager Pedersen.
Teknologien ændrer også ved, hvor mange mennesker der kommer til at arbejde ude på Nordsøen, når Tyra II.
- Vi kommer til at have et kontrolcenter på land, hvor 10 til 15 mennesker kommer til at arbejde med at overvåge feltet og her opsamles data fra platformene, fortæller Morten Hesselager Pedersen. Det betyder, at der kommer til at være teknikere- og produktionsarbejdere tilbage på Tyra II.
Gas-knudepunktet er sikret mod kæmpebølger
Tyra II-feltet kommer til at være et såkaldt process-center, for her 90 pct. af al naturgas fra hele Nordsøen kommer til at strømme gennem det nye felt. Sikkerheden er der tænkt på helt ud til den kæmpebølger, der kommer hyppigere på Nordsøen.
- Vi er helt forberedt, det har været noget af det vigtigste for os. Tyra II kommer til at ligge 28 meter over havoverfladen, fortæller Morten Hesselager Pedersen, om højden der betyder, at en 25-meters-bølge ingen betydning vil have for gas-feltet.
Det var netop afstanden til havoverfladen, som var afgørende for at TotalEnergies i sin tid satte gang i det enorme projekt. De oprindelige Tyra-platforme var så at sige sunket et stykke og afstanden fra platformene til havoverfladen var blevet for tæt. Det vil med Tyra II ikke længere være et problem, og dermed vil Tyra i mange år fortsat være i centrum for dansk gasproduktion.