Flere grønlandske unge skal være ingeniører
Halvdelen af de arktiske diplomingeniører, der uddannes på DTU i Sisimiut, får job i Grønland. DTU ønsker nu at intensivere indsatsen ved at samle tekniske og naturvidenskabelige uddannelser for at styrke studiemiljøet og fremme lokal beskæftigelse. Siden samarbejdet mellem DTU, Grønlands Selvstyre, KTI (Tech College Greenland) og andre partnere begyndte for 25 år siden, er 185 diplomingeniører blevet uddannet, og mange har fundet vej til indflydelsesrige stillinger i Grønland. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.
DTU bemærker, at dimittenderne, der søger arbejde i Grønland, ofte sikres job allerede før studiets afslutning. Jobmulighederne findes især inden for byggesektoren, offentlige myndigheder, forsyningsvirksomheder og rådgivende ingeniørfirmaer.
- Grønland har et akut behov for højtuddannede inden for naturvidenskab. Derfor er det opløftende at se de positive fremskridt, som både KTI og DTU står overfor. Vi ser med stor interesse på udviklingen i Center for Arktisk Teknologi og vil fortsætte med at støtte dette arbejde. Adgangen til disse uddannelser er afgørende for vores unge og Grønlands fremtid, siger Nuka Kleemann, der er departementschef for Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke ved Grønlands Selvstyre.
Styrket indsats på DTU Sisimiut Campus
DTU intensiverer sin indsats for at uddanne grønlandske unge til ingeniører ved at øge formidlingen af sine aktiviteter og forbedre studiemiljøet i Sisimiut. Det er ikke kun vigtigt for det grønlandske samfund, men også for DTU.
- Vores vision er at samle de arktisk relaterede uddannelser inden for teknisk naturvidenskab i Sisimiut sammen med KTI og Maskinmesterskolen. Det skal være med til at styrke campus, skabe et endnu bedre studiemiljø og give de forskere, der kommer hertil, et stærkt udgangspunkt for deres forskning, siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, der er koncerndirektør for DTU's engagement i offentlig-private samarbejder i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Fokus på arktisk specialisering
DTU's diplomingeniøruddannelser i Sisimiut forbereder de studerende til at bidrage til Grønlands udvikling, især med behovet for arktisk specialiserede ingeniører. Disse ingeniører spiller en central rolle i at udvikle et bæredygtigt fiskerierhverv, som står for over 90 pct. af landets eksport, samt byggeprojekter i takt med åbningen af nye lufthavne og øget turisme.
Derudover er der fokus på at imødekomme klimaforandringerne i Arktis og styrke grøn omstilling, sikkerhed og overvågning i regionen.
På DTU Sisimiut Campus tilbydes uddannelser som Fiskeriteknologi og Arktisk Byggeri og Infrastruktur, samt internationale kandidatuddannelser i Arctic Mineral Resources og Cold Climate Engineering i samarbejde med universiteter i Sverige, Norge og Finland.
Disse uddannelser giver de studerende en ingeniørfaglig viden med speciale i arktiske forhold, som kan anvendes globalt. Sisimiut har omkring 5.500 indbyggere ud af Grønlands samlede indbyggertal på cirka 56.000.
jel