- Flere kommuner skal ind i kampen
- Jeg så meget gerne, at flere kommuner har modet til at træffe de nødvendige beslutninger, siger Karsten Filsø (SF), formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro. 
Foto: Morten Stricker, Ritzau Scanpix

Grøn omstilling:
- Flere kommuner skal ind i kampen

Regeringen vil have flere vindmøller og solcelleanlæg på land. Men for at komme i mål med regeringens mål, kræver det, at flere kommuner har modet til at træffe de nødvendige beslutninger, lyder det til KL´s Teknik og Miljø konference.
21. APR 2022 15.31

Danmark kan mere, lød budskabet i starten af ugen. Det betyder kort sagt, at kommunerne skal mere.

Der skal fremadrettet produceres fire gange så meget vedvarende energi på land, som der bliver gjort i dag. Det kræver godt dobbelt så meget vindenergi og hele ti gange så meget energi fra solceller. 

Det er selvsagt en stor mundfuld for kommunerne, der skal godkende arealerne og de nye VE-anlæg. 

- Vi har behov for, at der bliver skabt de rigtige rammer for at vi både kan sikre os plads og opbakning lokalt til opsætning af vindmøller og solceller. Derfor er det også glædeligt, at vi kan se, at de ting som vi har arbejdet for i KL, er begyndt at slå igennem, siger Johan Brødsgaard (R), formand for KL´s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg. 

Haster med mere VE

Hvis man skulle være i tvivl om, hvor travlt vi har med den grønne omstilling, kan man bare se på den seneste klimarapport fra IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Her står det efterhånden klart, at vi får meget svært ved ikke at komme til at overskride målet om at holde temperaturstigninger under 1,5 grader. 

- Vi får svært ved bare at mindske vores CO2-udledning. Vi er lige nu ved at opbygge en CO2-gæld, som vi skal senere skal fjerne fra atmosfæren, og det er meget dyrere end at mindske vores udledning. Hvert ton CO2 vi udleder tæller. Vi har travlt. Meget travlt, fortæller Poul Erik Morthorst, medlem af Klimarådet.

Det handler ikke kun om at mindske CO2-udledningen, men også at producere nok grøn strøm til de mange planer, som regeringen, kommuner og private virksomheder har opstillet. 

- Det er stadig nødvendigt med en kraftig udbygning af VE for at sikre tilstrækkelig mængde af grøn strøm. Der ved vi, at etablering af VE på land er hurtigst, siger Poul Erik Morthorst, der roser regeringens udspil, men efterlyser konkret handling. 

Hvor skal vindmøllerne stå?

Der er mange kommuner, som er i fuld gang med at opstille vindmøller og solceller. Flere kommuner kæmper om at have Nordeuropas største solcellepark, mens kommunerne har haft en lang tradition med vindmøller. 

Det er dog også klart, at der er nogle kommuner, som har leveret mere grøn energi end andre. Nogle har simpelthen bedre muligheder for at opsætte solceller og vindmøller, men det kræver også vilje. 

- Jeg så meget gerne, at flere kommuner har modet til at træffe de nødvendige beslutninger, siger Karsten Filsø (SF), formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro. 

Her har man for nyligt kunne indvi Nordeuropas lige nu største vindmøllepark, der strækker sig 2,7 kilometer fra øst til vest, ligesom man er en af de kommuner, der har opsat mest vindenergi i de seneste ti år.

Også Lemvig Kommune har været helt i front med opsætningen af grøn energi, og man er klar på at bidrage yderligere.

- Vi kan i Lemvig løfte endnu mere, siger Steffen Damgaard (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune.

Han ønsker dog ligeledes at flere kommuner vil komme med ind i kampen, ligesom man skal sørge, at der kommer lokale fordele ved at byde sig til med grøn energi. 

- Der burde klart være bedre muligheder for lokalt medejerskab af fx solceller. Vi skal som lokalsamfund og kommune have et udbytte af at sætte vindmøller op, som fx at den grønne strøm kan være med til at skabe arbejdspladser lokalt, siger han. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet