FLSmidth skal udvikle CO2-fangst hos verdens fjerde største cementproducent

Cementproduktion verden over udleder syv pct. af verdens CO2-udledning. Aalborg Portland er allerede undervejs med sine planer, mens FLSmidth nu skal hjælpe den tyske cementproducent Heidelberg i Norge.
28. APR 2021 10.08

Den tyske cementproducent Heidelberg har lagt en ordre ind hos danske FLSmidth, der skal gøre det muligt at indfange 400.000 ton CO2 om året fra en fabrik i Norge, skriver DI Business

Heidelberg er verdens fjerde største cementproducent og skal nu i samarbejde med FLSmidth installere filtre, der kan indfange CO2-udledninger ved fra fabrikken Norcem i Norge. Og det er nødvendigt med at udvikle CO2-fangst på cementfabrikkerne, da verdens cementproduktion alene står for syv pct. af verdens CO2-udledning – godt det dobbelte af hele Tysklands udledning. 

- Sammen med cementproducenter og start-up’s indenfor blandt andet carbon capture, vil vi deltage i flere projekter ala det i Norge. Det er helt nødvendigt for en branche, der står for så store dele af verdens klimabelastning, siger Carsten Riisberg Lund, der også er med i DI Energi’s Advisory Board på energi og forsyning, fødevarer- og transportsektoren samt procesindustrien.  

DI har allerede tilbudt at rådgive regeringen på den kommende CCS-strategi i form af DI Energiøs Advisory Board, der består af repræsentanter fra 32 forskellige virksomheder, der ligeledes ønsker at rådgive regeringen for PtX. 

Den norske regering har allerede givet tilsagn om at investere 10 mia. kr. i CO2-fangst gennem sit Longship-projekt. 

CO2-fangst- og lagring vil være helt afgørende for at nå klimamålene, mener Anne Højer Simonsen, vicedirektør med ansvar for klima i Dansk Industri. Hun påpeger desuden, at den danske undergrund egner sig til CO2-lagring og kan derfor spille en stor rolle for vores nabolande. 

- Den teknik er allerede i brug i lande som Norge og USA, og eksempelvis Storbritannien og Holland vil satse stort på det i de kommende år. Danmark har glimrende forudsætninger for at være med, og det kan både hjælpe os og vores nabolande med at nå klimamålene, siger Anne Højer Simonsen.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet