Flydende havvind skal have selskab af solceller

Flydende havvind har et stort potentiale og med den rette teknologi, kan flydende solceller gøre vindmøllerne selskab i søer og på havet. Det kræver dog opdateret lovgivning.
6. APR 2021 13.49

Flydende havvind har et nærmest uendeligt potentiale. Med den rette teknologi og platform, er vindmøllerne ikke længere bundet af havbunden, men kan så at sige komme ud på helt nye dybder. 

De første flydende havvindmølleparker er allerede i brug i eksempelvis Portugal og Skotland, hvor Equinors flydende havvindmøller ved Hywind Scotland har en rekordhøj kapacitetsfaktor.

Derudover har blandt andre Equinor, Total og Shell alle investeret markante beløb i udviklingen af teknologien, som blandt andet vil kunne betyde, at offshore boreplatforme vil kunne få selskab af flydende havvindmøller, der vil kunne forsyne platformene med grøn energi. 

Det er dog ikke kun offshore boreplatforme og flydende havvindmøller, der vil kunne indgå i en symbiose. Flydende solceller har også et betydeligt potentiale, når det kommer til at producere vedvarende energi fra nye kanter, skriver Dansk Energi i Magasinet Energi. 

– Landbaseret flydende sol har ikke det store potentiale i Danmark, men det kan være interessant med kystnære placeringer og ude på havet i kombination med offshoreparker. Vind og sol producerer ofte el på forskellige tidspunkter, så de to teknologier kan spille godt sammen, så vi får en fin udnyttelse af den elektriske infrastruktur, siger Head of Innovation Knud Abildgaard Kragh fra European Energy.

Dansk lovgivning på vej

Europa er allerede ved at rykke på flydende solenergi, men endnu ikke i stor stil på hav. I stedet bruger Tyskland fx nedlagte mine-søer, mens Frankrig, Spanien og Italien kigger på at udnytte vandkraftsøer og vandreservoirer til flydende solceller. I Holland har man allerede installeret et 100 MW flydende solcelle-anlæg i Rotterdam Havn. 

Lige nu forhindrer dansk lovgivning dog markedet i at udvikle smarte løsninger, skriver Dansk Energi. Ifølge lovgivningen er energiproduktion på havet nemlig forbeholdt vind- og bølgeenergi, hvorfor solceller ikke er tænkt med ind i danske offshore-potentialer. 

Klima-, energi- og forsyningsminsiter Dan Jørgensen (S) har dog oplyst i 2019, at det er et område, der vil blive kigget på i forbindelse med en havvindsanalyse fra Energistyrelsen. 

– Vi ser gerne, at regeringen og Folketinget hurtigst muligt får ligestillet flydende solceller med vind- og bølgeenergi, siger Knud Abildgaard Kragh fra European Energy.

European Energy er selv i gang med projekter med flydende solceller. Projekterne er dog ikke på havet, hvor anlæggene skal kunne modstå enorme bølger og saltvand.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet