Flyt de unge ind i bymidten
David Dupont-Mouritzen mener, at uddannelsesinstitutioner og ungdomsboliger vil sætte skub i Esbjergs bymidte. Det vil skabe en dynamik, der vil være tilflytning mere attraktiv også til gavn for rekruttering til den grønne omstilling.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Sådan bliver Esbjerg et trækplaster:
Flyt de unge ind i bymidten

Projektdirektør har et forslag til at sætte et anderledes skub i tiltrækningen af både højtkvalificeret arbejdskraft til grønne omstilling og borgere til Danmarks energimetropol.
13. DEC 2022 15.38

Tiltrækning af højtkvalificeret arbejdskraft er centralt, når Esbjerg i fremtiden formentligt endnu mere end nu kommer til at være i centrum for den grønne udvikling. Udbygningen af havvind på Nordsøen og allerede planlagte PtX-anlæg sammen, at en lang række underleverandører har brug for ingeniører og specialiserede andre faggrupper.

Allerede nu efterlyser virksomhederne den arbejdskraft, der er svært at trække til Esbjerg.

David Dupont-Mouritzen er projektdiretør hos CIP HØST, der arbejder frem mod et storskala PtX-anlæg, som skal producere grøn ammoniak til landbrug og skibsfart i Esbjerg. Han er samtidig tidligere museumsdirektør for byens Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Hvordan Esbjerg bliver mere attraktiv for unge veluddannede tilflyttere, er noget som den uddannede kulturgeograf har gjort sig tanker om. Han har boet seks år i Hjerting med sin familie og været næstformand for Business Esbjerg.

- Det er Esbjergs udfordring, og det er ikke et nyt fænomen. Kommunen er allerede begyndt med en marktingsindsats, og der bliver arbejdet med det, fortæller David Dupont-Mouritzen, der selv i dag bor delvist i Esbjerg og Farum med sin familie, da hans arbejde også foregår i København.

”Danmarks største landsby”

Han ser frem for alt Esbjergs forcer.

- Esbjerg er usammenlignelig. Jeg kan godt finde på at kalde byen 'Danmarks største landsby', og det er positivt ment. Hvis jeg fløj mine københavnske venner til Esbjerg med bind for øjnene, så er jeg sikker på, de ville være begejstrede. Her er alt, hvad der skal være i en forstad med et godt udvalg af butikker, cafeer, og hvad man ellers har brug for, siger David Dupont-Mouritzen og uddyber:

- Her er der ingen pendlertid, og der er rig mulighed for både sport, forenings- og kulturliv. Så der er unikke muligheder med kort afstand til lokalpolitikerne. Jeg holder virkelig af Esbjerg og muligheden her for at præge samfundsudviklingen.

Bykernen i Esbjerg med en nyrenoveret gågade stod færdig i 2020.

- Der er virkelig sket noget i Esbjerg i de sidste 7-8 år, nu skal der pustes liv ind i bymidten, siger David Dupont-Mouritzen.

Mens byens rammer er både flotte og nye, så tåler gågaden eksempelvis ingen sammenligning med antallet af mennesker og leben, hvis man kigger til byer som Vejle, Aarhus eller København.

- Esbjerg kan ikke konkurrere med København på cafeer og restauranter. Men her er masser af små perler som fx live musik gratis hver tirsdag på Esbjerg Bryghus, fremhæver han.

Unge i bymidten kan gøre forskellen

Esbjerg har uddannelsesinstitutionerne og billige studieboliger, men de ligger ikke i centrum af byen. Her ser David Dupont-Mouritzen en af grundene til, at byen har svært ved at tiltrække arbejdskraft og også studerende.

- Det er ikke et nyt parcelhuskvarter i Guldager, der skal til for at tiltrække arbejdskraften. Vi har brug for at få nogle nye anderledes mennesker ind i byen. Esbjerg Gymnasium kunne flyttes ind i byen sammen med ungdomsboligerne, foreslår David Dupont-Mouritzen.

Han er heller ikke bleg for at stille et konstruktiv spørgsmål.

- Hvorfor skal Campus Esbjerg fx ligge så langt væk fra Esbjerg? Det skal være så bynært som muligt. Der er behov for en fortætning af bymidten som uddannelsesinstitutioner og unge kan give, lyder det.

Og en sådan idé kan rent praktisk kan lade sig gøre, hvis man er villig til at investere i det.

- Mange vil sige, det kan ikke lade sig gøre. Det er klart, det har sin pris – men det har en endnu større pris at lade være, siger David Dupont-Mouritzen, der selv har en lejlighed i Esbjergs bymidte.

Helt konkret nævner han også to forslag til placeringer. Adgangsvejen 3, der tidligere har huset SKAT, hvor grunden er ejet af Esbjerg Havn. Den anden er en allerede omdiskuteret placering på Dokken i Esbjerg i nærheden af Norsea, Total og Retten i Esbjerg

- Bygningerne har ikke været brugt i årevis. En anden mulighed ville være at ligge ungdomsboliger eller uddannelsesinstitutioner i området, hvor Bjarne Pedersen Gruppen vil lave boliger, forslår David Dupont-Mouritzen om placeringen på Dokken.

Forklaringen på, hvorfor det vil gøre en forskel, har han også.

- Hvis man har modet til at lave den rokade, så ville man rykke en masse i et huk. Driftigheden, pengene og kompetencerne er her allerede i Esbjerg, men den kritiske masse er her ikke. Den ville vi få med de unge mennesker. Mennesker tiltrækker mennesker, konstaterer David Dupont-Mouritzen.

Udvikling og tilflytning er en nødvendighed

Hvis der ikke bliver sat gang i udviklingen, der kan tiltrække tilflyttere så er der konsekvenser.

- Vi skal have indfriet det potentiale, der er. Hvis ikke vi får skabt den tilflytning, så vil det betyde stilstand eller i værste fald fraflytning. Det ville i sidste ende betyde tab af velfærd, hvis befolkningen her bliver ældre og ældre, forklarer han om en ældre befolkning, der ganske enkelt betaler mindre i skatter.

Uanset hvordan det kommer til at gå, så er David Dupont-Mouritzen sikker på en ting.

- Jeg tror, vi vil se rigtig mange pendlere i fremtiden fx fra Vejen, lyder det.

Men der er en anden måde at tiltrække børnefamilierne på.

- Den grønne omstilling byder på rigtig mange traditionelle mandejobs som ingeniører. Mænd pendler, men man får ikke en mor så langt hver dag, siger David Dupont-Mouritzen og fortsætter:

- Det ville fx ikke være muligt for min kone at arbejde i Esbjerg, som jeg gør.

Hvis ikke der kan skabes job til kvinder, så er der andet, som kompenserer.

- Den grønne omstilling kan måske ikke hjælpe med at få skabt flere job til kvinder. Men de gode skoler med trivsel sammen med, at Esbjerg er Danmarksmester i at integrere tilflyttere. Det kan gøre en forskel, siger David Dupont-Mouritzen.

Han har også allerede et slogan klar til at hjælpe med tiltrækningen.

- Der skal kommunikeres mere: Kom og få nogle fantastiske år med den grønne omstilling. Samtidig skal man måske også se i øjnene, at folk ikke kommer til at hæve deres pension her, slutter David Dupont-Mouritzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet