Forskere: Nødvendigt med mere PtX-forskning

PtX har potentiale til at spille en nøglerolle i den grønne omstilling og har potentiale til at blive et eksporteventyr. Men for at PtX skal lykkes, kræver det at politikere er klar til at støtte med incitamenter og forskning.
21. AUG 2020 11.07

Hvis den grønne omstilling skal lykkes, kommer Power-to-X (PtX) til at spille en nøglerolle. Det er både politikere og industrien klar over. 

Senest har en alliance bestående af blandt andre Mærsk og Ørsted gjort klar til første fase af deres brintfabrik, hvor man gør klar til at opføre et anlæg på 10 MW elektrolysekapacitet og brintdistribution til tung vejtransport, som skal stå klar i 2023.

PtX er dog udfordret på pris og på tilgangen af nødvendig strøm, lyder det i et fælles debatindlæg hos Altinget fra tre forskere; Jens Kehlet Nørskov, professor i fysik og leder af Catalysis Theory Center på DTU, Kathrine Bjerregaard Nielsen, centerkoordinator ved Catalysis Theory Center på DTU og Poul Georg Moses, senior R&D director hos Haldor Topsøe. 

'Rentabel power-to-x kræver (...), at prisen på elektrolyse bringes ned, hvilket afhænger af to tiltag: industrialisering drevet af et langt større forbrug af brændstoffer produceret ved hjælp af power-to-x, så produktionen kommer op i industriel størrelse, samt en betydelig forbedring af effektiviteten i elektrolyse-processen,' skriver de blandt andet. 

Forbruget kan øges med politiske incitamenter som CO2-afgifter, som blandt andet er på tegnbrættet ved de kommende klimaforhandlinger til efteråret, mens en øget effektivitet skal sikres gennem forskning. Den øgede effektivitet er nødvendig for, at PtX kan opskaleres til industrielt brug. Men hvis det lykkes at udvikle PtX til kommercielt brug, er der potentiale for et nyt eksport-eventyr. 

'Hvis vi (...) tager beslutningen om at satse benhårdt på forskning og industrialisering, har Danmark alle forudsætninger for at gøre power-to-x til en grundsten i den grønne omstilling såvel som et nyt eksporteventyr. Vi har, hvad der skal til: fremragende forskningsgrupper ved flere danske universiteter med gode internationale forsknings- og industrisamarbejder og stærke virksomheder inden for vind, elektrolyse og produktion af brændstoffer,' skriver de tre forskere. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet