Forskere: Power-to-X skal ud i virkeligheden

Elektrolyseteknologien er klar til at stå sin prøve i virkeligheden, mener danske forskere. Teknologien er dog stadig på et tidligt stadie, og man skal ikke forvente et hurtigt teknologi-fix i klimakampen.
9. OKT 2020 11.05

Danmark er med helt fremme i feltet, når snakken falder på Power-to-X. Det viser sig blandt andet i et dugfrisk review i det anerkendte tidsskrift Science, hvor en række danske forskere har samlet al den nuværende forskning på området. 

Det skriver Videnskab.dk

I oversigtsartiklen viser forskerne, hvordan en af de tre store elektrolyseteknologier kaldet SOEC (solid oxide electrolysis cells) efter 10-15 år i prøvestadiet nu er "moden" til at skulle stå sin virkelige prøve i marken – altså i industrielle anlæg.

- SEOC er en elektrolyseteknologi, der har udviklet sig enormt over de sidste 15 år. Det er både i ydeevne, i levetid og i opskalering af teknologien. Vi er gået fra kun at lave små forsøg og tests i laboratoriet af kortere varighed, til nu at kunne demonstrere det på et anlæg, siger førsteforfatter og professor Anne Hauch ved DTU Energi Institut for Energikonvertering og -lagring til Videnskab.dk. 

Skal rykkes ud i virkeligheden

Potentialet er der bestemt, og teknologien har fundet vej ud i Europa. Men SOEC-teknologien mangler for alvor at blive hevet ud af laboratoriet og stå sin prøve i virkeligheden, lyder det fra Søren Knudsen Kær, der er ph.d. i Termisk Energiteknik og professor på Aalborg Universitet.

- SOEC-teknologien har helt klart nogle effektivitetsmæssige fordele, men lige nu er det til dels stadig teoretiske fordele, hvor det er vist i lille skala i virkelighedsnære faciliteter, som eksempelvis i et anlæg i Foulum i Aarhus. Så teknologien mangler at vise noget i større skala, med den fulde termiske procesintegration, siger professoren.

Søren Knudsen Kær mener dog, at SOEC har en berettigelse i fremtidens energisystem, men han advarer imod, at vi venter på, at et »teknologi-fix« et sted ude i fremtiden vil fikse klimaforandringerne. 

- Den bedste vej for klimaet er ikke at vente på noget, der er på så tidligt et stadig som SOEC, men også at bruge den nuværende teknologi. SOEC er ikke den teknologi, der kommer til at bære klimareduktionerne mod 2030, men det er en af de teknologier, vi skal holde øje med, konstaterer Søren Knudsen Kær.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet