Forskere undersøger om offshore platforme kan hjælpe på havmiljøet
Livet i havet er under pres mange steder, men måske mindre omkring vores danske Nordsø-platforme. Det er i øjeblikket i gang med at blive undersøgt af et hold af forskere fra DTU Aqua og Aarhus Universitet Ecoscience samt specialister fra TotalEnergies og konsulent- og teknologivirksomheden DHI.
De er således netop hjemvendt fra en tre uger lang forskningstur i den danske del af Nordsøen med fokus på biodiversitet. Forskningsholdet indsamlede bundprøver omkring flere af Dansk Undergrunds Consortiums (DUC) offshore-platforme. Det oplyser TotalEnergies i en pressemeddelelse.
De opsamlede også 12 undervandssensorer, der sidste sommer blev placeret ved Skjold-feltet som en del af projektet organiseret af TotalEnergies med Dansk Undergrunds Consortium, DTU Offshore, DTU Aqua og Aarhus Universitet Ecoscience. Samtidigt satte de fire nye sensorer ud ved Tyra-, Harald-, Dan- og Skjold-felterne. Og indtil videre er der gode resultater fra undersøgelserne.
- Undervandssensorerne, de såkaldte hydrofoner, registrerer adfærden hos mærkede torsk og ekkolokaliserende havpattedyr som marsvin, der færdes omkring vores offshore platforme. Det hjælper os med bedre at kunne forstå den rolle, platformene spiller som føde- og gydepladser for marint liv. De foreløbige resultater fra vores indledende undersøgelse viser, at jo tættere man bevæger sig på platformene, jo flere fisk finder man, og jo større er de, siger Jon C. Svendsen, som er seniorforsker DTU Aqua.
De nye sensorer er blevet placeret på tværs af forskellige olie- og gasplatforme for også at indsamle indsigt i fordelingen af torsk og marsvin mellem de forskellige lokationer.
- I anden fase af undersøgelsen udvider vi omfanget fra ét offshore-felt til fire felter. Det vil give os indsigt i, hvordan de mærkede torsk bevæger sig, og om marsvinene bruger andre platforme på samme måde. Vi tror på, at kvaliteten af de indsamlede data vil udfylde vigtige huller i den videnskabelige viden, der kan bruges både i olie- og gassektoren samt i vindmølleindustrien, siger Jonas Teilmann, som er professor ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet i Roskilde.
Platforme er gode gyde- og fødepladser
Mange offshore-platforme har været i drift i over 30 år. I løbet af deres lange levetid har de ikke kun bidraget til energisikkerheden, men de har også ageret som gyde- og fødepladser for livet under havoverfladen.
- Når man planlægger en nedtagning af platforme, skal ejerne, myndighederne og relevante beslutningstagere overveje hvordan det påvirker det marine liv at fjerne offshore-strukturerne. Et stigende antal studier peger på, at platformenes ben agerer revhabitat for fisk og havpattedyr. Derfor er det vigtigt, at vi indsamler et solidt datagrundlag så vi kan træffe informerede beslutninger, siger Charlotte N. Larsen, som er programleder hos DTU Offshore - Danish Offshore Technology Center.
I løbet af de kommende måneder fortsætter analysen af den indsamlede data. De sensorer, der blev sat ud for nyligt, samles op ved årets udgang. Det vil markere afslutningen på dette projekts feltkampagne.
De indsamlede data vil blive føjet til North Sea Environment Portal, som lanceres i fjerde kvartal af 2024.
amp