Forventning: Lavere inflation fører til rentesænkning i USA
Det har betydning for hele verden, når den amerikanske centralbank, Fed, onsdag ventes at sænke renten. Det er første gang i mere end fire år, at Fed sænker renten, der de seneste 14 måneder har ligget på mellem 5,25 og 5,5 pct. - det højeste niveau i to årtier. Men nu er tiden inde. Forklaringen er, at inflationen er ved at være under kontrol i USA, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.
- Renten vil stadigvæk være høj i et historisk perspektiv. Men nu kan man altså begynde at sænke renten, fordi inflationen er kommet ned, og så kan man hjælpe økonomien på den måde, siger han.
Inflationen i USA er faldet fem måneder i træk og er nu på 2,5 pct. Det er det laveste niveau siden februar 2021. Spørgsmålet er, om centralbanken onsdag sænker renten med 0,25 eller 0,50 pct.-point. De fleste analytikere forudser en forsigtig sænkning i første omgang på 0,25 pct.-point. Det kan så, hvis udviklingen fortsætter, blive fulgt op med yderligere 0,25 pct.-point, når centralbanken skal tage stilling til spørgsmålet igen i november. Uanset hvad er det et vigtigt signal til omverdenen, når USA sænker renten, forklarer Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.
- USA er hovedpulsåren i verdensøkonomien og sætter rammen for den samlede sundhedstilstand i verdensøkonomien, siger han og tilføjer:
- Når den amerikanske centralbank begynder at nedsætte renten, så smitter det af på det globale renteniveau og også på renteniveauet herhjemme.
- Så vi spidser bestemt ører, når den amerikanske centralbank ændrer strategi og begynder at nedsætte de ledende renter, siger Tore Stramer.
Renteændringer i USA påvirker ikke direkte den danske rente, som når Den Europæiske Centralbank hæver eller sænker renten. Når ECB sænker renten, som den gjorde i sidste uge, følger Nationalbanken som regel efter. Det gør den ikke, når Fed sænker renten onsdag. Men det påvirker den danske økonomi på andre måder.
- Det giver mere vækst i USA, som er vores største eksportmarked. Og USA er også verdens største økonomi. Så det er sådan set også med til at trække lidt yderligere vækst ind i hele verdensøkonomien.
- Så Danmark får som eksportnation gavn af det her, som gør, at vi får lidt nemmere ved at sælge vores produkter i USA, men også i andre dele af verden, siger Allan Sørensen.
Og så påvirker det de lange renter.
- På den lidt længere bane vil det også hjælpe til at trække renterne ned herhjemme. Og det vil jo så være en hjælp til boligejere, men det må også være en hjælp til virksomheder, der skal ud at investere, siger Allan Sørensen.
Den amerikanske centralbanks rentesænkning kan være "starten på en periode, hvor renter går mere ned end op", mener Tore Stramer.
Amerikanske analytikere forventer rentesænkninger på samlet mellem 0,75 og 1,25 pct.-point ved centralbankens tre resterende møder for i år, hvoraf det første er onsdag. De to næste er i november og december. Det ventes at fortsætte i 2025, hvor markedet forudser mindst fire yderligere rentesænkninger, så renten i USA i løbet af næste år ryger ned på mellem 3,5 og 3,75 pct.
jel /ritzau/