Global varmerekord blev i juni slået for 13. måned i træk
På flere caribiske øer frygter man konsekvenserne af den igangværende orkan "Beryl". Her er det Saint Vincent og Grenadinerne. - Foto: J Crichlow-Augustine/Internation/Reuters

Global varmerekord blev i juni slået for 13. måned i træk

Hver eneste måned siden juni 2023 har slået sin egen varmerekord ifølge EU's klimatjeneste Copernicus.
8. JUL 2024 10.40

Sidste måned var den varmeste juni, der nogensinde er blevet målt på verdensplan. Sådan lyder det mandag fra EU's klimatjeneste Copernicus. Hver eneste af de seneste 13 måneder - det vil sige siden juni 2023 - har slået sin egen varmerekord.

- Det her er ikke blot en statistisk afvigelse. Det er med til at fremhæve et stort og vedvarende skift i vores klima, siger Carlo Buontempo, direktør i Copernicus.

- Selv hvis lige præcis denne ekstreme periode stopper på et tidspunkt, kommer vi til at se, at flere rekorder bliver slået, i takt med at klimaet bliver varmere.

Varmerekorderne falder sammen med vejrfænomenet El Niño, der bidrager til de højere temperaturer på verdensplan. Men det er ikke hele forklaringen, lyder det fra forsker fra Copernicus Julien Nicolas.

- Det er en del af forklaringen, men ikke den eneste forklaring, siger han.

Fossile brændstoffer skubber på udviklingen

Buontempo siger, at tendensen er "uundgåelig", så længe menneskeheden fortsætter med at bruge fossile brændstoffer.

Sammenlagt har temperaturen på verdensplan de seneste 12 måneder været 1,64 grader over niveauet før den industrielle revolution, der for alvor kickstartede brugen af fossile brændstoffer.

Det skal ses i forhold til Parisaftalen fra 2015, som har et mål om begrænse den globale temperaturstigning til et godt stykke under 2 grader og helst ikke mere end 1,5 grader. Det vil resultere i uoprettelige skader på naturen.

Ekstreme vejrfænomener har i løbet af 2024 ramt en række lande. Vedvarende hedebølger har ramt lande som Indien, Saudi-Arabien, Mexico og USA.

Samtidig har store mængder regn ført til oversvømmelser i lande som Kenya, Kina, Brasilien, Rusland og Frankrig.

Imens har lande som Grækenland og Canada i den seneste uge været ramt af omfattende naturbrande. Og på flere caribiske øer frygter man konsekvenserne af den igangværende orkan "Beryl".

Også temperaturen på havoverfladen fortsætter med at slå rekorder og har gjort det 15 måneder i træk. El Niño ventes at overgå til La Niña i den kommende tid. Det kommer forventeligt til at føre til et fald i temperaturerne.

Alene sidste år førte ekstreme vejrfænomener ifølge Copernicus til ekstra omkostninger på 100 mia. kr - bare i EU. Desuden kostede det 151 menneskeliv.

/ritzau/AFP
 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet