GreenLab investerer trecifret millionbeløb i infrastruktur og igangsætter regulatorisk testzone
Overbliksbillede over området for den kommende transformerstation.
Foto: GreenLab

GreenLab investerer trecifret millionbeløb i infrastruktur og igangsætter regulatorisk testzone

Pengene går bl.a. til opførelse af en ny transformerstation samt etablering af direkte forbindelse til den 84 MW store sol- og vindmøllepark, som ligger syd for GreenLab. Samtidig sættes GreenLab i drift som regulatorisk testzone.
14. MAJ 2024 15.08

Den grønne industripark GreenLab i Skive har som målsætning at sikre parkens virksomheder adgang til 100 pct. grøn strøm. Som et skridt mod den målsætning har man netop investeret 160 mio. kr. og taget første spadestik til infrastruktur, der sikrer den direkte forbindelse mellem sol- og vindparken syd for GreenLab, og selve industriparken.

Sol- og vindparken leverer i dag 84MW. Investeringen dækker over køb af fire transformere samt opførelsen af en ny transformerstation – et indkøb, der øger kapaciteten til 200MW. Det oplyser GreenLab i en meddelelse.

- Vindmøllerne ved GreenLab kommer nu til at skabe lokal grøn vækst og gøre industrien mere bæredygtig. Det, og etableringen af Danmarks reelt første grønne industriklynge, fejrer vi i dag, siger Christopher Sorensen, CEO i GreenLab.

Testzonetilladelse muliggør samplacering af produktion og forbrug

I 2021 udnævnte Energistyrelsen GreenLab til regulatorisk testzone, og d. 1. maj blev testzonen officielt sat i drift. Det betyder, at GreenLab kan opstille fælles energiproduktion og -forbrug i den grønne industripark uden at påvirke det eksisterende kollektive energinet negativt. Man laver en såkaldt “indfødningszone” til grøn strøm, som gør, at man kan afprøve nye anlægsmuligheder og innovative forretningsmodeller.

Testzonen er etableret i tæt samarbejde med Elnetselskabet N1 og Energistyrelsen, som begge læner sig ind nye måder at udvikle og etablere elinfrastruktur på. Målet er, at GreenLab skal inspirere den fremtidige indretning af det danske energisystem. Ved samplacering af produktion og forbrug af el og undgår man f.eks. at skulle investere massivt i udbygningen af det kollektive net.

- Det er med projekter som disse, at Danmark kan bibeholde sin grønne førerposition – vi er nødt til at skabe innovation på traditionelt set træge systemer som det store elnet, siger Christopher Sorensen, og fortsætter:

- Med testzonen og investeringen i grøn infrastruktur tager vi i samarbejde med N1 og Energistyrelsen et afgørende skridt mod at realisere visionen om at gøre industrien bæredygtig.

Med den udvidede kapacitet sikrer GreenLab, at man kan forsyne virksomhederne i parken med forskellige kilder vedvarende energi, der understøtter deres grønne drift. Og så er målet også at holde vindmøllerne i drift, selv når det kollektive net er overbelastet. Det kan man, fordi GreenLab snart kan lagre og konvertere den overskydende strøm.    

amp 

Tilmeld dig nyhedsbrevet